Categorieën

Service

Een op iedere elf Schiedammers heeft moeite met afbetalen

Een op iedere elf Schiedammers heeft moeite met afbetalen
Nieuws

Een op iedere elf Schiedammers heeft moeite met afbetalen

  • Redactie
  • 08-12-2021
  • Nieuws

SCHIEDAM - Schiedam hoort tot de gemeenten met de meeste mensen die betalingsproblemen ervaren. Dat stelt de Stichting BKR.

Het percentage Nederlanders met geregistreerde betalingsproblemen is 4,2, zo constateert Stichting BKR in zijn Kredietbarometer, waarin aantallen kredieten en betalingsproblemen op een rijtje worden gezet. De stand werd opgemaakt eind september. Voor Schiedam komt BKR uit op een percentage van 9,1 procent.

Daarmee is de stad na Rotterdam, waar een op iedere tien inwoners precies niet uitkomt met geld, de gemeente waarin de meeste geldproblemen zijn. Den Haag, waar 8,7 procent van de mensen afbetalingsproblemen kent, is nummer drie. Daarentegen hoort noorderbuur Midden-Delfland tot de gemeenten waar maar weinig mensen wakker liggen van geldzorgen, te weten 1,2 procent.

Stichting BKR stelt dat eind september minder volwassenen betalingsproblemen hadden dan eind 2020: 4,2 tegen 4,3 procent. Het aantal mensen in Nederland met een consumptief krediet nam af. Eind 2020 hadden ruim 8,5 miljoen Nederlanders samen ongeveer 10,5 miljoen consumptieve kredieten. Eind september 2021 is dit gedaald tot ruim 8,1 miljoen Nederlanders met ruim 9,8 miljoen kredieten.

Het aantal mensen met betalingsproblemen daalde van bijna 618.000 eind 2020 naar bijna 594.000 eind september. Alleen bij de groep mensen boven de zestig jaar stegen de zorgen in deze periode. Dezelfde trend zien we bij het aantal kredieten. Dat daalt in alle leeftijdscategorieën, met uitzondering van de groep Nederlanders van zeventig jaar en ouder.

Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van Stichting BKR: “De daling van het aantal mensen met betalingsproblemen wordt waarschijnlijk voor een groot deel veroorzaakt door de Coronapandemie. Mensen hebben de afgelopen periode minder geld uitgegeven aan ‘niet noodzakelijke uitgaven’. Zo waren vakanties veelal niet mogelijk en is de horeca lang gesloten geweest. Voor een deel van de mensen geldt dat betalingsproblemen nu nog niet zichtbaar zijn, doordat incassoprocedures tijdelijk zijn opgeschort en er uitgebreid steun van de overheid is geweest. Deze bedragen moeten later vaak alsnog worden betaald en kunnen tot betalingsproblemen leiden in de toekomst. Daarnaast horen we dat sommige mensen een deel van hun hypotheek gebruiken als consumptief krediet. Door de overwaarde die mensen op hun huis hebben, kunnen ze tegen een lage rente lenen. Opmerkelijk is dat het aantal 60-plussers met betalingsachterstanden juist stijgt. Doordat pensioenen al jarenlang vaak niet worden geïndexeerd, staat hun koopkracht sterk onder druk."

Koningin Máxima opende vorige week nog feestelijk het Schuldenlab MVS, dat ook afbetalingsproblemen van Schiedammers wil verhelpen. Zie het filmpje hierboven.