Eén bezwaar tegen beëindiging erfpacht vier winkels Parkweg

27-02-2019 Nieuws Kor Kegel

Parkweg 52 brandde begin december helemaal uit. Archieffoto: Flashphoto

SCHIEDAM – De eigenaren van Parkweg 52 hebben bezwaar gemaakt tegen de beëindiging van de erfpacht. Het bezwaar gaat voornamelijk over het minnelijk aankoopproces, aldus een mededeling van burgemeester en wethouders van Schiedam aan de gemeenteraad.

Parkweg 52 was tot de brand in de nacht van dinsdag 4 op woensdag 5 december het onderkomen van King’s Grill & Snacks. Daarvoor zat er onder meer snackbar ’t Kameeltje. Na de brand berichtte het AD dat het pand eigendom is van Marco den Engelsman en Martin Hoogenboom, partners van het Kralingse advocatenkantoor DEH. Zij bezitten tientallen panden in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Bergschenhoek en ook in Schiedam.  

De gemeente probeert een aantal winkelunits aan de Parkweg te verwerven. Dat gebeurt op grond van het bestemmingsplan Nieuwland 2016. De winkels moeten plaatsmaken voor woonruimte. De gemeente heeft met Woonplus een overeenkomst voor herontwikkeling. De gemeenteraad besloot op dinsdag 29 januari tot het openen van grondexploitatie van Parkweg-Midden, inbegrepen het budget voor de aankoop van de vier winkelunits aan de Parkweg 52, 106, 160 en 210. Op dinsdag 8 januari had het college van B & W al het besluit genomen om de erfpacht per vrijdag 13 maart 2020 te beëindigen.

Het gaat behalve om de afgebrande grillzaak om Laurie’s Knipsalon op nummer 106, het wisselkantoor Moneytrans AA Online op 160 en City Market (voorheen Engering) op 210. Het is het rijtje tussen de Burgemeester Van Haarenlaan en de Mgr. Nolenslaan.  

Het college meldt dat ondanks het bezwaar nog steeds minnelijk overleg plaatsvindt met de erfpachters. Volgens de Algemene Erfpachtvoorwaarden 1992 moet de gemeenteraad een besluit nemen met inachtneming van de ingebrachte bezwaren. Het college houdt, het bezwaar gelezen hebbend, vast aan zijn voorstel aan de raad om te blijven bij beëindiging van de erfpachtrechten.  

Voor de herontwikkeling van Parkweg-Midden heeft het gemeentebestuur gekozen voor een Europese aanbestedingsprocedure. Tot het moment van de definitieve gunning hebben de gemeenteraadsleden een geheimhoudingsplicht.