Duizenden autorijders te laat na afsluiting van Botlektunnel

09-07-2019 Nieuws Redactie

Een van de drie beschadigde vrachtwagens. Foto: Flashphoto

HOOGVLIET – Duizenden automobilisten zijn vanmiddag te laat op hun werk of afspraak gekomen, omdat de Botlektunnel meer dan een uur volledig afgesloten was in beide richtingen. In de ene tunnelbuis waren drie vrachtwagens betrokken bij een botsing. De andere tunnelbuis was nodig voor de hulpdiensten om bij de plaats van het ongeval te kunnen komen.  

De hulpdiensten schaalden op naar GRIP 1 omdat er een zwaar verkeersinfarct dreigde. Inderdaad ontstonden er lange files, uiteraard op de A15 zelf, maar ook op de A4 en de A20. Wie nog niet op de A15 was en van de afsluiting hoorde, probeerde nog op andere manieren het doel te bereiken. Daardoor ontstonden verkeersstromen op het onderliggende wegennet in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis (bij de veerdienst) en aan de andere zijde van de Nieuwe Maas en Het Scheur in Hoogvliet, Spijkenisse en Rozenburg. 

De Botlekbrug bleek geen goed alternatief. Niet alleen moest de brug een aantal keren worden geopend voor de scheepvaart, maar de Botlekbrug was door de files op de A15 niet goed bereikbaar. 

De traumahelikopter werd ingezet, want één persoon was bij het ongeval in de Botlektunnel ernstig gewond geraakt. Hij was bekneld geraakt, maar kon door de hulpdiensten worden bevrijd. 

Het AD kwam bij het nieuwsbericht op de website met een enquête of men het ermee eens of oneens was dat de Botlekbrug voor de scheepvaart wordt geopend als de Botlektunnel afgesloten is. De respons was niet zo groot, maar een aanzienlijke meerderheid van de deelnemers sprak zich uit tegen het open gaan van de Botlekbrug omdat de gevolgen voor duizenden autorijders zwaarder moeten wegen dan een paar schepen die vertraging oplopen.