Categorieën

Service

Drugshandel rukt op in Schiedam

Drugshandel rukt op in Schiedam
Nieuws

Drugshandel rukt op in Schiedam

  • Redactie
  • 28-12-2019
  • Nieuws
Drugshandel rukt op in Schiedam

Zakjes drugs, aangetroffen bij huiszoekingen in Schiedam en Vlaardingen; foto: politie


SCHIEDAM - Drugshandel rukt op in Schiedam. Dit constateert RTL Nieuws na analyse van cijfers van de politie en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De gegevens over drugshandel zijn compleet tot en met september. Op basis van deze gegevens komt RTL tot de verwachting van 65 zaken met drugshandel in Schiedam in 2019. Vorig jaar waren er 48 zaken, in 2017 41, in 2016 veertig gevallen. Waar de geregistreerde criminaliteit in Nederland al jaren daalt, lijkt drugshandel bezig aan een opmars, zo constateert RTL. Dit is een ontwikkeling die zich in heel Nederland voordoet.

De onderzoeksredactie van de tv-zender bekeek zestien veelvoorkomende delicten. De gegevens zijn compleet tot en met september 2019. De politie telde in de eerste negen maanden van dit jaar in Schiedam 2081 veelvoorkomende misdrijven, als fietsendiefstal, inbraken, vernieling, bedreiging en mishandeling. RTL voorspelt dat daar in de laatste drie maanden van het jaar nog een kleine zevenhonderd misdrijven bijkomen. Daarmee zou in Schiedam sprake zijn van een trendbreuk: de afgelopen jaren daalde het aantal geconstateerde veelvoorkomende misdrijven van 3285 in 2016, naar 3187 in 2017 en 2633 gevallen vorig jaar.

Zo waren er vorig jaar 219 inbraken in Schiedam, tegen 257 in 2017 en 299 in 2016. Voor dit jaar voorziet de prognose van RTL 233 inbraken. Van de 775 inbraken in Schiedam in de afgelopen drie jaar, zijn er volgens de analyse slechts één op de elf opgelost. Dat is fractioneel hoger dan gemiddeld in Nederland, waar bij 8,5 procent van de inbraken een dader wordt achterhaald. Het inbraakrisico in Schiedam is iets boven gemiddeld, maar met een 423ste plaats op een lijst van tweeduizend woonplaatsen ook niet overdreven hoog. Haarlemmerliede blijkt de plaats met het hoogste inbraakrisico, namelijk vijf keer hoger dan gemiddeld.

De andere vormen van criminaliteit lijken redelijk stabiel. In geen van de categorieën waren eind september al meer gevallen geregistreerd dan over heel 2018. Wel waren er in 2019 al elf overvallen te betreuren in Schiedam, tegen dertien over heel 2018.