Drie Schiedammers op lijst Waterschapspartij

09-01-2019 Nieuws Kor Kegel

Anne van Hagen-Rooijen staat op vijf, onverkiesbaar, tenzij de voorkeursstemmen krijgt

SCHIEDAM – Tegelijk met de verkiezingen van de Provinciale Staten van Zuid-Holland op woensdag 20 maart zijn er verkiezingen voor het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland. Op de kandidatenlijst van de Algemene Waterschapspartij Delfland staan drie Schiedammers, Anne van Hagen-Rooijen op plaats zes, Coline Lugassy op zeven en Edo Ebbens op dertien.  

Lijsttrekker van de AWP is niet de zittende hoogheemraad Antoinette Jans (wel verkiesbaar op plaats twee), maar ingeland Hans Middendorp, eveneens uit Den Haag. Op nummer drie staat Maassluizer Ko Heijboer, op vier Delftenaar Poul de Haan en op vijf Rijswijker Frans van Kasteren. In totaal staan er 29 mensen uit de Delflandse regio op de AWP-kieslijst. 

De AWP gaat de verkiezingen van Delfland in met de slogan: ‘AWP niet politiek, wel deskundig’. De AWP vindt dat juist mensen met betrokkenheid en kennis van water aan het stuur moeten zitten bij het hoogheemraadschap van Delfland. De AWP onderscheidt zich hiermee van de andere partijen.  

Anne van Hagen-Rooijen mengt zich op Linkedin vaak in discussies over milieuproblematiek, of het nu gaat om bestrijdingsmiddelen; de betaalbaarheid van duurzaamheidsmaatregelen, waterberging, de verwijdering van exoten zoals de Amerikaanse rivierkreeft, klimaatverandering, watermanagement en mogelijkheden om gewassen te kweken in droge en verzilte gebieden. 
“Wat mij aanspreekt aan de AWP, is dat het uitgangspunt water is en niet een politieke motivatie. Daardoor is er geen vertroebeling van standpunten op het niveau van de waterschappen met standpunten op gemeentelijk, provinciaal of landelijk niveau.”  

Coline Lugassy stond in 2014 op de kandidatenlijst van SOS voor de gemeenteraadsverkiezingen in Schiedam. “Water heeft mij altijd getrokken, vooral de zee, maar ik heb ook ooit eigenhandig een enorme koikarpervijver gegraven. De Algemene Waterschapspartij vertegenwoordigt voor mij een belang waar eigenlijk iedereen zich hard voor zou moeten maken. We leven onder de zeespiegel en goed watermanagement is voor ons allemaal dus van levensbelang!”
 
Edzo Ebbens groeide op op een boerderij in Noordoost-Groningen. Zijn vader was waterschapsbestuurders. Hij studeerde af in weg- en waterbouw aan TU Delft en werkte bij een ingenieursbureau en Rijkswaterstaat. Sinds 1981 woont hij in Schiedam, waar hij actief was in een bewonersvereniging, D66 en de Dierenbescherming. 
Hij heeft geroeid op de Schie, heeft kano gevaren in de Vloetlanden en is instructeur en jeugdwedstrijdcoach bij roeivereniging Nautilus aan de Rotte.