Categorieën

Service

Drie Koornbloemen en Babbersmolen stilgelegd

Drie Koornbloemen en Babbersmolen stilgelegd
Nieuws

Drie Koornbloemen en Babbersmolen stilgelegd

  • Redactie
  • 15-04-2017
  • Nieuws
Drie Koornbloemen en Babbersmolen stilgelegd
SCHIEDAM - Constructiefouten in deelbare molenroeden maken dat 48 molens in heel Nederland zijn stilgelegd. Daaronder in Schiedam de Drie Koornbloemen en de Babbersmolen.

De twee molenroeden die samen de wieken vormen, zitten met bouten en moeren aan elkaar. Nu blijkt dat die bouten er niet op gemaakt zijn de constante belasting van de draaiende wieken te kunnen hebben. De bouten kunnen het daarom begeven. "Anderhalf tot twee maanden geleden is gebleken dat het niet helemaal goed gaat", zegt directeur Leo Endedijk van de vereniging De Hollandsche Molen. "De bouten gaan scheuren en zouden uiteindelijk kunnen breken, waardoor de hele constructie loslaat."

Bij twee molens, waaronder één in Schiedam, is dat inmiddels al gebeurd. Dat bleef verder zonder gevolgen, aldus Endedijk. Volgens hem speelt het probleem alleen bij molens die de afgelopen tien jaar zijn voorzien van de deelbare roeden.

Moleneigenaren konden vorige week vrijdag bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed terecht voor voorlichting over mogelijke gebreken aan hun molens. Vooralsnog zijn er twee mogelijkheden in beeld om het probleem met de deelbare roeden op te lossen: de roeden vervangen door roeden uit één stuk - volgens oud-Hollands model - of repareren.

De Schiedamse molenaar Theo de Rooij stelt dat De Schiedamse Molens 'een dezer dagen waarschijnlijk met alle informatie komt' om mensen te informeren.

Het is nog onduidelijk hoe het probleem kan worden opgelost. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt hard gewerkt om voor de Nationale Molendagen op 13 en 14 mei een advies te kunnen geven aan de gedupeerde eigenaren. "Maar de veiligheid staat voorop", zegt Endedijk. "Zolang het niet honder procent veilig is, draaien de 48 molens niet."

Ook moet dan duidelijk zijn hoe groot de kosten van herstel zijn. Vereniging De Hollandsche Molen wil dat de overheid een financiële bijdrage gaat leveren bij vervanging of reparatie, omdat de constructie van de bewuste molens is gebaseerd op richtlijnen van de overheid. Endedijk schat dat de schade eerder in de miljoenen dan in de tonnen loopt. "Een nieuw gevlucht (wiekenkruis) kost al gauw 50.000 tot 75.000 euro."