Drie koninklijke onderscheidingen binnen Turkse gemeenschap

23-11-2019 Nieuws Redactie

van links naar rechts burgemeester Cor Lamers, Mehmet Kilci, Mustafa Güngör en Irfan Ulusoy 

SCHIEDAM - Vanmiddag heeft burgemeester Cor Lamers drie koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Mustafa Güngör (1942), Mehmet Kilci (1938) en Irfan Ulusoy (1956) zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor hun verdiensten voor de Sociaal Kultureel Islamitische Vereniging en de Stichting Yildiz.

De plechtige bijeenkomst vond plaats in het bijgebouw van de moskee aan de Dr. Schaepmansingel in Schiedam Nieuwland. Alle drie de heren ontvangen het ‘lintje’ omdat zij vanaf het eerste uur betrokken zijn bij de Turks-Islamitische gemeenschap in ons land, zo meldt de gemeente. "Daarvoor hebben zij zich tientallen jaren onbaatzuchtig ingezet. Zij waren initiatiefnemer van het gebedshuis, nu de moskee aan de Dr. Schaepmansingel. De heren hebben zich ingezet om het moskeecomplex te realiseren. Daarbij hebben zij tal van werkzaamheden verricht, zowel in de voorbereidende fase als de uitvoering van het project. Ook hebben zij zich ingezet om de benodigde financiële middelen te verzamelen. Toen er ruimtegebrek was en er behoefte was aan een onderwijscentrum, zijn zij hier wederom vanaf het begin bij betrokken geweest. Inmiddels is ook dat nieuwbouwproject geslaagd. Als afsluitend ijkpunt worden de koninklijke onderscheidingen nu bij zogenoemde ‘bijzondere gelegenheid’ uitgereikt."

Dat de moskee is gerealiseerd, is belangrijk voor Schiedam, waar een grote groep mensen met een Turkse achtergrond, tussen de acht- en negenduizend, woont en dat is meer dan tien procent van de Schiedamse bevolking. "De moskee staat midden in de gemeenschap en het bestuur vindt het ook belangrijk contact met de wijk te onderhouden. Ook met het gemeentebestuur hebben zij geregeld overleg over actuele zaken. Dit instituut draagt bij aan een succesvolle integratie in de stad."

Burgemeester Cor Lamers noemde de onderscheiden mannen pioniers die alle drie in de jaren tachtig naar Nederland waren gekomen en die hier vervolgens met succes hebben gebouwd aan een goed geïntegreerde gemeenschap. De burgemeester liet nog weten dat vandaag vier van hen deze onderscheiding zouden krijgen. Helaas is de heer Dursun Ali Basalam vorige maand overleden. De burgemeester haalde om hierbij stil te staan diens zoon naar voren, Mukremin Basalam. Aan het einde van de bijeenkomst werd met een projectie van een aantal foto's van de overledene een postuum eerbetoon gebracht.


Gerelateerd