Drie dagen intensief oefenen in de Maasstad

13-04-2017 Nieuws Redactie

Foto's: FlashphotoNL

ROTTERDAM - De Maasstad was afgelopen dagen het toneel van de grootste havenbeschermingsoefening van Nederland. Tijdens Port Defender Rotterdam trainden de Koninklijke Marine, Dienst Speciale Interventies (DSI), het Havenbedrijf Rotterdam, Politie eenheid Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond samen en stemden zo hun gezamenlijke inzet af, met name bij een groot incident of acute terroristische dreiging. 

Opmerkelijk: gisteren troffen marineduikers bij het oefenen een zeer echt stoffelijk overschot aan in het water van de Sint Jobshaven. Het lichaam bleek al enige tijd in het water te liggen.

Voor het oefenen waren verschillende scenario's bedacht. Bijvoorbeeld: de Rotterdamse haven krijgt te maken met een verhoogde dreiging en de Dienst Speciale Interventies moet een gekaapt schip met explosieven aan boord terug uit handen van terroristen bevrijden. Dat gebeurde in de Waalhaven. De Nautische Mobiele Eenheid wordt ingezet om een einde te maken aan een uit de hand gelopen betoging, terwijl de Geneeskundige Hulporganisatie in de Regio (GHOR) zich bekommert om eventuele gewonden. Gisteren werd een gijzeling in een loods in de Waalhaven nagespeeld en even verderop in de Eemhaven onderzocht de militaire EOD een container waarin terroristen explosieven zouden hebben verborgen. De oefeningen zorgden in de omgeving van de Wilhelminakade, Rijnhaven, Waalhaven en op Katendrecht voor geluidshinder en andere ongemakken als drukte en het blokkeren van straten.Gerelateerd