Drie boetes voor PMD-kliko uitgedeeld en later ingetrokken

02-07-2019 Nieuws Redactie

Foto: FlashphotoNL

SCHIEDAM - Maandag 1 juli heeft de afdeling Toezicht & Handhaving van de gemeente Schiedam drie boetes uitgedeeld voor het foutief aanbieden van huisvuil in de kliko voor plastic, metaal en drankpakken (PMD). Dat bevestigt de gemeente die hieraan echter toevoegt dat het drietal boetes inmiddels is ingetrokken.

Vanmorgen hadden wij een bericht geplaatst waarin ervoor werd gewaarschuwd dat de gemeente voornemens was vanaf vandaag te zullen handhaven in gevallen waarin niet het juiste afval in de PMD-kliko wordt aangeboden. Op dit aangekondigde voornemen - het gaat om boetes van 155 euro - ontstond de nodige ophef.

De gemeente in een reactie aan het einde van de werkdag: "In een aantal buurten zamelen Schiedammers sinds half mei verpakkingen van plastic, metaal en drankpakken (PMD) in via een kliko. Dat was even wennen, maar het gaat steeds beter: Irado komt in de pmd-kliko’s nog maar weinig afval tegen dat er niet in hoort.

Irado en team Toezicht en Handhaving van de gemeente Schiedam controleren deze week samen of afval goed wordt aangeboden. Vinden ze toch iets dat niet in de pmd-kliko hoort, dan kijken ze of de bewoner thuis is. Zij geven advies over hoe het afval moet worden weggegooid. Bewoners kunnen zo voorkomen dat zij in de toekomst een boete krijgen. Tot nu toe is in drie gevallen een boete aangezegd, maar deze zijn inmiddels ingetrokken.

Ook de Afvalcoaches zijn actief in de wijken. Zij informeren inwoners over het op de juiste manier aanbieden van afval. Het is belangrijk dat in de pmd-kliko alleen pmd-afval terechtkomt. Anders kan het pmd niet goed meer worden gerecycled.

Het klopt dus dat er wordt gecontroleerd of het aangeboden afval alleen uit pmd bestaat. De drie boetes die daarbij vanochtend zijn uitgedeeld, zijn ingetrokken. Tijdens de gewenningsperiode adviseren medewerkers van Irado, Toezicht & Handhaving en de Afvalcoaches over het juist aanbieden van afval."