Dief zit zelf ook in scootmobiel

30-11-2018 Nieuws Redactie


DORDRECHT - Opmerkelijk: de dief van een flink aantal Schiedamse scootmobielen zit zelf in zo'n vervoermiddel. Dat bleek gisteren voor de rechtbank in Dordrecht, waar Victor K. terechtstond.

Odette Zonneveld, die de aanklacht tegen te man verzorgde, kon er eigenlijk met haar pet niet bij: hoe kan iemand die zelf kan ervaren wat er gebeurt als mobiliteit wordt afgenomen, anderen hun bewegingsvrijheid ontnemen? Zij vroeg daarom voor K. om een straf van vijftien maanden cel. Nog opmerkelijker: de man weet wat gebrek aan mobiliteit is, want hij zat eerder al vast voor scootmobieldiefstallen; na het uitzitten van zijn straf pakte hij zijn oude stiel weer op. Zonneveld verweet de man in de rechtszaal dat ook zijn slachtoffers vaak wekenlang aan huis gekluisterd waren. "Alleen omdat meneer zijn verslaving moest bekostigen."

De man, zonder vaste woon- of verblijfplaats maar te boek staand als Vlaardinger, nam afgelopen voorjaar veelvuldig accu's weg uit scootmobielen, of stal het volledige apparaat. Dat deed hij vooral in Schiedam en Rotterdam-West en hij sloeg - ook niet gek - bij voorkeur zijn slag bij wooncomplexen van ouderen. Op 26 juli werd hij in de boeien geslagen nadat de politie een 'lokscootmobiel' inzette en de 42-jarige man in de val tuinde. Nog voordat de politie doorhad dat de val was dichtgeklapt, had een getuige de diefstal al gemeld en kon de man worden aangehouden.

Het was hem alleen om de accu's te doen. Die kosten nieuw fors, tot honderden euro’s, maar werden door hem voor dertig euro per stuk verkocht aan een oud-ijzerhandelaar. In de rechtszaal bleek dat K. weinig moeite had om de scootmobielen te stelen. Zijn eigen sleutel volstond daar vaak toe, soms was er ook een schroevendraaier nodig. Volgens officier van justitie Zonneveld zouden de fabrikanten daar eens goed naar moeten kijken.

Op 13 december doet de rechter uitspraak.

Zie ook dit artikel over de aanhouding van K. in juli.


Gerelateerd