Diana Wind weg bij Stedelijk Museum

10-12-2015 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Diana Wind verlaat het Stedelijk Museum Schiedam. Haar arbeidscontract wordt per 1 februari komend jaar ontbonden. Dit maakte Pascal Visée, voorzitter van de raad van toezicht van het museum, vanmiddag bekend.

Volgens hem voelde Wind zich niet langer 'de aangewezen persoon om de transitie van het museum te leiden, gezien zij onderdeel was van de consternatie'. Het museum maakt moeilijke tijden door, Wind werd daarop aangesproken. Dit voorjaar meldde zij zich ziek. “De facto zit zij nog altijd ziek thuis”, aldus Visée. Er is volgens hem gekeken naar mogelijkheden voor reïntegratie en ook naar het weer terug komen werken bij het stedelijk, maar deze leverden niets op.

Omdat museum en directeur het niet eens konden worden over de voorwaarden waaronder het arbeidscontract ontbonden kan worden, is het ontslag voorgelegd aan de rechter. Daarbij speelde ook de Wet Normering Topinkomens, die geldt voor alle directeuren in de publieke sector, en nieuwe regels rond ontslagregelingen een rol. “Er is nog weinig ervaring mee opgedaan”, aldus Visée.

De rechter besliste tot een ontslagregeling van 90.000 euro, aldusde toezichthouder. Voor betaling daarvan put het museum uit het transitiebudget dat de gemeente eerder fourneerde en dat daarvoor ook bestemd is.

Visée benadrukt dat de dank van het museum aan Wind groot is. Zij werkte er twintig jaar 'en heeft het museum op de kaart gezet', onder meer met de Volkskrant Beeldende Kunstprijs, dit jaar voor de tiende keer, en ook de tentoonstelling met Herman de Vries, de Nederlandse inzending voor de biënnale. Ook leidde zij het museum door de verzelfstandiging in 2008.

Door het vertrek van Wind ontstaat een vacature. Een gespecialiseerd bureau gaat met spoed op zoek naar een kandidaat. Tot die tijd geven plaatsvervangend-directeur Nicole Theeuwes en transitiemanager Gert-Jan van der Vossen leiding aan het museum. De laatste met name op het punt van de transitie naar een gezonde toekomst van het stedelijk.
Gerelateerd