Derde kerstvoorstelling van De Stokerij en Theater aan de Schie

20-04-2019 Nieuws Kor Kegel

Het affiche van de kerstvoorstelling, ontworpen door het in Schiedam welbekende ontwerpbureau Milc uit Schiemond

SCHIEDAM – Met gepaste trots laat Theater aan de Schie weten dat het in coproductie met het Schiedamse stadsgezelschap De Stokerij een derde kerstvoorstelling in productie heeft, die op zes speeldagen in december wordt uitgevoerd. 

De kerstvoorstelling heet ‘De kleine prins(es)’ en is geïnspireerd door het wereldberoemde boekje van Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944). Van ‘Le petit prince’ zijn tachtig miljoen exemplaren in heel veel talen verspreid. Het was voor kinderen bedoeld, maar ook zeer geliefd bij volwassenen. De schrijver verwonderde zich over het gebrek aan kinderlijke fantasie van ‘grote mensen’. Hij verbaasde zich dat grote mensen naar de buitenkant kijken, tijdwinst, grote aantallen, terwijl ze voorbijgaan aan het wezenlijke – dat juist voor kinderen zo natuurlijk is.  

Een voorbeeld uit het boekje: 
“Bij jou kweken de mensen vijfduizend rozen in één tuin”, zei het prinsje, “en ze vinden daarin niet wat ze zoeken.” 
“Nee, dat vinden ze niet”, antwoordde ik. 
“En toch zouden ze kunnen vinden wat ze zoeken in één enkele roos of in een beetje water.” 
“Ja, dat is zo”, antwoordde ik. 
En het prinsje voegde eraan toe: “Maar ogen zijn blind. Met het hart moet men zoeken.”  

Antoine de Saint-Exupéry schreef ‘De kleine prins’ in 1943, een jaar voordat hij op 31 juli 1944 voor de kust van Marseille met zijn vliegtuig neerstortte. De wrakstukken werden pas in 2004 gevonden en in 2008 beweerde Horst Rippert, broer van zanger Iwan Rebroff, dat hij als Duits vlieger het toestel had neergehaald. Antoine de Saint-Exupéry had vanaf Corsica verkenningen uitgevoerd boven het Rhônedal, een onderdeel van de geallieerde voorbereidingen voor de invasie in Zuid-Frankrijk.  

De verteller in ‘De kleine prins’ is ook piloot en na een noodlanding ontmoet hij in de Sahara een jongetje, de kleine prins. Het boekje bestaat uit fantasierijke verhaaltjes over de belevenissen van het wijze prinsje op andere planeten met hun bewoners. De schrijver droeg het boekje op aan zijn beste vriend Léon Werth 'toen hij nog een jongetje was'. De luchthaven Lyon-Saint Exupéry is naar de schrijver-vliegenier genoemd, evenals planetoïde 2578 Saint-Exupéry. Er zijn veel scholen met de naam De Kleine Prins.  

En dit wondermooie verhaal van de kleine prins komt dus – onder regie van Koen Wouterse – als kerstvoorstelling in Theater aan de Schie, meldt theatermarketeer Deborah Dekker. Het is na ‘Kleine Sofie en Lange Wapper’ en ‘De heksen’ de derde kerstproductie van het theater en De Stokerij. In de hoofdrollen zien we Roos Drenth, Kenneth Herdigein en Anne Rats. Het wordt een opvallend kleurrijke voorstelling over hoe we vandaag de dag kleur kunnen geven aan de wereld en kunnen kijken met ons hart. Aan de voorstelling werken zestig spelers van De Jonge Stokerij mee en twintig amateurtoneelspelers, die nog geselecteerd worden bij auditierondes. Ben je minimaal zestien jaar en doe je graag mee, dan is er kans dat je geselecteerd wordt. De eerste audities vinden plaats op woensdag 8 mei, de eindronde is op dinsdag 18 juni en/of 19 juni van zeven tot half elf in de avond, in het Wennekerpand. Repetities vinden vanaf september plaats in wekelijkse theaterworkshops en regisseur Koen Wouterse geeft tegelijk les in acteren.

De speeldata zijn op zaterdag, zondag en maandag 21, 22 en 23 december en op donderdag, vrijdag en zaterdag 26, 27 en 28 december. Nieuw Niks, handgemaakt muziektheater uit Rotterdam, zorgt live voor de muzikale begeleiding.  

In de kerstvoorstelling draait het om de kleine prins(es) en om Dylan, een tienjarige scholier die zich tijdens het huiswerk steeds laat meevoeren door allerlei gedachten. Dylan tekent planeten waar sommen zouden moeten staan, of een poppetje. Samen gaan ze langs de planeten en daar ontmoeten ze de Koning, de IJdeltuit en de Zakenman. Zo leert Dylan belangrijke lessen over wat er echt toe doet in het leven.