Denk en het herdenken van het slavernijverleden in Schiedam

01-07-2018 Nieuws Han van der Horst

Dogukan Ergin: inwoner van Nederland.

COLUMN – Afgelopen zaterdag vond er in Rotterdam een indrukwekkende herdenking plaats van het slavernijverleden, dit ter gelegenheid van Keti Koti, de dag waarop wordt herdacht dat in 1863 het wettelijk verboden werd om nog langer mensen als slaaf te houden. 
Die dag heeft altijd een bijzonder karakter omdat rouw en schaamte zich mengen met trots en een gevoel van bevrijding. 
Schiedam laat deze dag tot nog toe in stilte aan zich voorbijgaan. Dat is niet naar de zin van de jonge partij Denk. Op de site van de Schiedamse afdeling staat de volgende tekst:  

"Vandaag zal de Kabra Neti plaatsvinden. Een eerbetoon aan de voorouders een dag voor Keti Koti. Denk Schiedam vindt het jammer dat er in Schiedam wederom geen herdenking zal plaatsvinden. Suriname en de Cariben hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Nederland en hoewel wij de succesverhalen horen van verschillende koloniale helden, is er nog te weinig aandacht voor de zwarte bladzijden van het slavernij- en koloniaal verleden. Zo weten er te weinig mensen wie de helden Boni en Tula zijn. Of dat de Surinamers tien jaar na de formele afschaffing van Suriname nog moesten doorwerken op de plantages. En hoe jenever een rol heeft gespeeld in slavenhandel. Denk Schiedam zal zich daarom de komende jaren inzetten om meer aandacht te vragen voor het slavernij- en koloniaal verleden in het onderwijs, maar ook voor het opzetten van een Keti Koti-herdenking in Schiedam. Wij wensen de Surinaamse en Caribische gemeenschap een fijne herdenking toe."  

Dat is zonder meer een goed idee. Denk noemt de rol van de jenever als ruilmiddel voor slaven. Daarnaast kent Suriname nog steeds een plek met de naam Spieringshoek. Daar lag in de achttiende eeuw een plantage met die naam. In die zelfde tijd kwam in Schiedam de regentenfamilie Pichot op, die haar fortuin daar had gemaakt. Het zou zeker de moeite waard zijn dit allemaal nader uit te zoeken voor zover dat nog nodig is, bijvoorbeeld als opmaat voor het 750-jarig bestaan van deze stad.  

Van het weekend voerde ik op Facebook een discussie met Dogukan Erdin van Denk Schiedam. Als we dan toch zo´n herdenking op touw zetten, meende ik, dan zou je daarbij meteen kunnen denken aan de vele zeerovers die in de zeventiende en de achttiende eeuw vanuit Noord-Afrika onder de vlag van de Ottomaanse sultan op grote schaal Europeanen tot slaaf maakten, schepelingen maar ook de bewoners van Spaanse, Franse en Italiaanse kuststreken.

Dogukan Ergin was het daar niet mee eens. Hij vroeg zich af waarom ik nu opeens de Turkse kaart trok. Hij beschouwt zich als inwoner van Nederland en vindt dat deze kwestie een zaak is van de Turken in Turkije. Dit standpunt valt te billijken. In dat geval dient iedereen die tegenwoordig in Schiedam woont, zijn verantwoording te nemen voor wat er in onze stad ooit met betrekking tot de slavernij is misdreven. Iedereen zonder uitzondering, ongeacht afstamming. Je zou je zelfs kunnen voorstellen dat Denk een officieel excuus van het Schiedamse college van B en W niet afwacht, maar zelf al het initiatief neemt en andere fracties vraagt om samen met haar vast de verontschuldigingen aan te bieden. Wij zijn allen verantwoordelijk en dienen met gebogen hoofd elkaars hand vast te houden.  

Daarbij hoeft het niet te blijven. Er zijn ten tijde van de transatlantische slavernij ook nogal wat Schiedammers, Vlaardingers en Maassluizers tot slaaf gemaakt. Zij werden van hun vrijheid beroofd door Noord-Afrikaanse kapers. Zo´n slaaf was een interessante investering. Je kon hem aan het werk zetten en bovendien laten weten dat de familie hem voor een hoog bedrag kon vrijkopen. De Duinkerker kapers bedreven een enigszins vergelijkbaar bedrijf maar zij maakten hun slachtoffers niet tot slaaf. Je kwam in een kerker terecht totdat de familie je had los gekocht.

Het zou een goed idee zijn om voor deze tot slaaf gemaakten, deze gekidnapten  uit onze eigen streek, een gedenkteken op te richten. Ook hier ligt een taak voor Denk, want ik zie een andere Schiedamse raadsfractie hiertoe niet zo snel het initiatief nemen.