Categorieën

Service

Delfland gaat rivierkreeft opvissen

Delfland gaat rivierkreeft opvissen
Nieuws

Delfland gaat rivierkreeft opvissen

  • Redactie
  • 14-07-2022
  • Nieuws
Delfland gaat rivierkreeft opvissen

SCHIEDAM - "Goed nieuws", zo stelt de Algemene Waterschapspartij (AWP), een van de fracties in het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap Delfland. Het waterschap gaat rivierkreeft 'wegvangen'.

De exoten, ooit overgekomen vanuit Amerika, zorgen voor schade, aan de biodiversiteit in de wateren van Delfland en aan de oevers en keringen, want de kreeften graven graag. Ze hebben zich de afgelopen tientallen jaren razendsnel in Nederland voortgeplant. 

De AWP stelt sinds 2018 voor om - in ieder geval als proef - de kreeften te bestrijden, door ze weg te vangen. Volgens de partij is er te veel tijd verspild met het onderzoeken van de beste manier om de kreeften op te vissen.

Nu is besloten daadwerkelijk te gaan vissen, op de 'conventionele' manier, met kreeftenkooien. Dat gebeurt sinds afgelopen dinsdag op drie plaatsen in het waterschap. De komende tien weken zal de Amerikaanse rivierkreeft worden gevangen. "Het doel is om de populatie zo veel mogelijk te verkleinen, tot circa twintig procent van de startpopulatie", aldus Delfland. "De fuiken en korven worden de komende tien weken wekelijks geleegd. De gevangen rivierkreeften worden via onze beroepsvisser afgezet bij de groothandel zodat ze een nuttige bestemming krijgen. De consumptiegeschiktheid is getest bij Wageningen Universiteit."

Ondertussen loopt er bij diezelfde universiteit sinds 1 juli een proef met het testen van drie prototypes voor het intensief wegvangen van exotische rivierkreeften. Deze proef loopt vier weken. "Het vangmiddel dat het beste uit de test komt bij de WUR wordt later ingezet in ons gebied om de werking te kunnen vergelijken met reguliere vangmiddelen", aldus Delfland.

Experts van het team ‘Environmental Risk Assesment’ uit Wageningen testen de ontwikkelde innovatieve vangmiddelen op effectiviteit en diervriendelijkheid. Het vangtuig moet naast volwassen kreeften ook kleintjes kunnen afvangen en weinig tot geen bijvangst van andere waterdieren hebben. "Eind juli worden de eerste resultaten verwacht."

Zie ook deze artikelen: https://schiedam24.nl/nl/nieuws/nieuws/in-vier-jaar-heeft-delfland-nog-geen-rivierkreeft-gevangen/20822

en https://schiedam24.nl/nl/nieuws/nieuws/schiedam-gevrijwaard-van-rivierkreeft-of-toch-niet/6685.