Dé Schiedam op mijnenjacht in Noordzee en Oostzee

12-02-2022 Nieuws Redactie

Zr.Ms. Schiedam


SCHIEDAM - De Zr.Ms. Schiedam begint vandaag in Zeebrugge aan een volgende klus. Het marineschip, vernoemd naar onze stad, wordt ingezet binnen de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1).

Dit NAVO-vlootverband is onderdeel van de NATO Response Force en is gespecialiseerd in het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen. De Koninklijke Marine levert periodiek een mijnenjager aan de NAVO voor dit snel inzetbare vlootverband. Daarmee wordt de komende tijd gezocht naar mijnen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog op de bodem van de Noordzee en Oostzee. "In deze drukke vaarroutes kunnen explosieven nog steeds gevaar opleveren voor de scheepvaart en visserij", aldus Defensie. "Het vlootverband spoort ze op om ze vervolgens te vernietigen. Zo wordt er een actieve bijdrage geleverd aan de veiligheid op zee."

Naast mijnenbestrijdingsoperaties staan er diverse nautische en mijnenjachtoefeningen op het programma. Hiermee blijft de inzetgereedheid van de schepen op peil, zowel individueel als in internationaal verband, aldus het ministerie. Het NAVO-vlootverband van mijnenbestrijdingsvaartuigen bestaat naast Zr.Ms. Schiedam uit schepen van België, Duitsland, Estland en Letland. Later zullen er nog andere schepen aansluiten.

In de laatste week van februari opereert het vlootverband voor de Nederlandse kust. Verder zal er een bezoek worden gebracht aan de marinehaven in Den Helder. Dit om de schepen te herbevoorraden en de bemanning op te laden voor het vervolg van de inzet. Eind mei wordt Zr.Ms. Schiedam terug in de haven van Den Helder verwacht.Gerelateerd