De werkelijke kracht van de stad

06-09-2015 Nieuws Han van der Horst

COLUMN - Er stond een koude wind tijdens de tweede avond van het Verueño-festival gisteren in het Julianapark. Maar dat kon het publiek niet deren. De zangeressen Emma Mendes en Lilian Vieira zorgden met hun optredens voor de benodigde warmte. Naarmate de avond vorderde stroomde meer publiek toe en toen aan het slot dj Ango het overnam, bleef de modderige dansvloer vol.

Verueño is een festival dat staat of valt met de inzet van vrijwilligers, die zich elk jaar weer uit de naad werken om er iets moois van te maken. Datzelfde geldt voor CultuurBorrelt. Zulk enthousiasme, heeft de ervaring mij geleerd, is typisch Schiedams. Wij willen onze stad nog wel eens beschuldigen van algehele labbekakkerigheid‚ een plek waar van niets iets terrecht komt. Meestal hoort daar dan een verwijzing naar de Hoogstraat bij en een tirade tegen het stadskantoor.
Daarmee doen zulke Schiedammers hun stad en hun gemeenschap groot onrecht. Deze stad zindert van het initiatief en het enthousiasme. Je moet allleen in een positie zijn om het te zien.

Ik verkeer al een paar jaar in zo´n positie. Als voorzitter van het Comité Open Monumentendagen sta ik elke keer weer verbaaasd over de medewerking die van alle kanten op je af komt. Mensen uit alle hoeken en gaten van de stad bieden spontaan hun medewerking aan. Zij steken tijd, energie en soms hun eigen centen in het welslagen van onze jaarlijkse manifestatie. We werken bovendien reibungslos, zoals de Duitsers het zeggen, samen met de projecten Opera aan de Schie en Verborgen Stegen. Zo ontstaat een groot cultureel evenement van twee dagen waar elke Schiedammer trots op mag zijn. Omdat het kan en omdat veel stadgenoten het willen.

Er zijn in deze stad heel veel mensen die daadwerkelijk ergens in geloven. Dat is een onderschatte kracht van de stad. Waartoe die met elkaar in staat zijn, zal komend weekend overal in de binnenstad blijken. Wij hebben bij de Almachtige zonder Wie niets gaat, mooi weer afgesmeekt en voor zover wij het KNMI mogen geloven, heeft hij onze bede verhoord. Hij helpt wie zich zelf helpen.

Leve de vrijwijwilligers van Schiedam, want zij zijn het die de stad dragen.

 

 Gerelateerd