De Schiedam terug van missie

28-11-2020 Nieuws Redactie

Gerben Koren nam afgelopen februari bij het laatste bezoek van de Schiedam aan zijn naamgevende stad een scheepsbel in ontvangst van het Schiedamse college; foto's: Paul Meuldijk


DEN HELDER – De Schiedam is terug in het land. Het mijnenbestrijdingsvaartuig vernoemd naar de Brandersstad was drie maanden op missie in de Oostzee.

Zr.Ms. Schiedam oefende daar met de bemanning van schepen uit andere landen het ruimen van explosieven - en ruimde deze ook daadwerkelijk op. Dat gebeurde samen met mijnenjagers uit België, Duitsland, Estland, Litouwen, Letland, Finland en Noorwegen. Gezamenlijk vonden zij 44 explosieven, zo meldt de site Den Helder Actueel. Het betreft mijnen uit met name de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Naast de operationele missie 'Historic Ordnance Disposal' voerde Zr.Ms. Schiedam oefeningen uit om schip en bemanning individueel en in internationaal verband op peil te houden. “Met calamiteitenbestrijding en mijnenjachtoefeningen blijven wij ook in tijden van crisis paraat voor veiligheid op en vanuit zee”, aldus commandant luitenant ter zee der 1e klasse Gerben Koren.

Daarbij speelde dit keer de voorkoming van Coronabesmetting een extra rol. De maatregelen waaraan de bemanning zich moest houden waren naar verluidt behoorlijk streng. Daar stond tegenover dat in de Coronavrije ‘bubbel’ de mogelijkheid was om contacten te leggen en te netwerken met de opvarenden van de andere schepen.

Zie ook dit artikel.Gerelateerd