De Schiedam ontdekt voor de Engelse kust

16-12-2016 Nieuws Redactie

Archeoloog David Gibbins bij een kanon van de Schiedam; foto Mark Milburn

SCHIEDAM - Voor de kust van de ‘Engelse Riviera’, in het uiterste zuidwesten van Engeland, zijn de restanten gevonden van het schip ‘Schiedam’.
 
Dit schip was eind zeventiende eeuw onderdeel van een vloot van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, die terugkwam uit de belegerde stad Tanger aan de Straat van Gibraltar (in 1684 zou deze stad in handen van de sultan van Marokko vallen). Het zogenaamde fluitschip, met een laadvermogen van vierhonderd ton, was beladen met wapens, gereedschappen, paarden en mensen. In april 1684 zonk het bij het dorp Gunwalloe in Cornwall, bij de inham genaamd Church Cove. Een jaar eerder was het in Spanje gekaapt door piraten, en snel daarna veroverd door kapitein Cloudesley Shovell van de Engelse marine.

Het schip was al eerder ontdekt, in 1971, maar is daarna weer onder zandlagen verdwenen. Omdat door een storm zandlagen verschoven, kwam het weer tevoorschijn. Toevallig is op de locatie van het wrak in 2014 een schipbreukscène gefilmd voor de Engelse serie Poldark.

Dit schip was niet het eerste dat Schiedam genoemd werd en het zou ook niet het laatste zijn. Zowel schepen van de VOC als van de Admiraliteit (het toenmalige ministerie van Marine), werden Schiedam genoemd. Tegenwoordig beschikt de Koninklijke Marine over de Zr. Ms. Schiedam, een mijnenjager. Overigens is Schiedam ook de naamgever geweest van een vliegtuig, een DC 4 van de KLM, die in 1946 door de burgemeester van Schiedam werd gedoopt.Gerelateerd