De mallemolen die De Erker is

22-09-2019 Nieuws Ted Konings


SCHIEDAM – En zo was er ook gisteren weer goed nieuws voor De Erker. Ook de toiletgroepen kunnen worden aangepakt, zo werd aan het eind van de middag van een feestelijke, soms emotionele dag bekendgemaakt. Dankzij een gemeentelijke toezegging. “Dat is hard nodig na veertig jaar”, aldus Harry Visser, steunpilaar van het wijkcentrum in west. “Dan gaat het toch gauw weer om een bedrag van zo’n vijftienduizend euro.”

En zo kon Harry, samen met zijn vrouw en dochter Ina, tevreden aan de ‘afterparty’ beginnen, na een dag drukte en feest. Velen kwamen het team van het wijkcentrum, waarin de Vissers zich toch ook vandaag weer onmisbaar tonen, feliciteren met de renovatie van het onderkomen van vele groepen en activiteiten. Het scala aan gebruikers van De Erker is werkelijk indrukwekkend, van de aquarelgroep op maandagochtend tot de groep ‘Tamilse cultuur’ en niet te vergeten de bingo op zondagmiddag en -avond. Met creaclub, taallessen, hiphoples, bridge, kerkdiensten en country en linedance daar tussenin.

Drie maanden lang werd er in De Erker gewerkt en lag het gebouw goeddeels overhoop – en gingen heel veel activiteiten toch door. Het was natuurlijk niet voor niets dat voor de zomerperiode was gekozen om de aannemers aan het werk te zetten. Maar dankzij twee grote portacabins en creatief schuiven met activiteiten en ruimtes kon alles doorgaan. De schoonmaakploeg verdient van alle betrokkenen daarom misschien nog wel de grootste pluim, zoals voorzitter Johan Grijzen terecht aangaf.

En dat twee jaar nadat Geer en Goor het wijkcentrum op zijn kop zetten. Nieuwe keuken, nieuwe bar, nieuw uiterlijk, dat was wat zij meebrachten. Maar de afgelopen maanden ging vooral om de techniek van het gebouw, de hardware achter de software zeg maar: er werd een compleet nieuwe luchtbehandelingsinstallatie ingebouwd – ‘de vorige was na veertig jaar gewoon zo lek als een mandje’, aldus Visser – en er kwam een nieuw verwarmingssysteem, met nieuwe ketels. ¨Voor het eerst hebben we nu gewoon radiatoren.” Die systemen zorgen niet alleen voor meer comfort, maar ook voor doelmatiger energieverbruik. Zeker omdat ze zijn gekoppeld aan dubbel glas en vloerisolatie. Visser rekent op een besparing op de energierekening van zestig procent.

Verder is er nog geverfd en gestuct en kreeg het dak een nieuwe deklaag. Met het dak is ook het onderdeel van het pand genoemd waaraan nog verdergebouwd zal worden, want De Erker krijgt ook zonnepanelen, zoals Dolf Bierhuizen van Energiek Schiedam nog eens aangaf. Er is al jaren sprake van de komst van deze energie-opwekkers, maar pas sinds Energiek Schiedam enkele maanden geleden de wijkgenoten opriep om mee te doen, werd de benodigde zestigduizend euro voor honderdvijftig panelen toegezegd. Realisatie van de zonnestroominstallatie zorgt voor een verdere besparing op de energierekening.

Dat is hard is nodig, omdat De Erker tot voor kort kampte met een huur die hoger was dan de subsidie, die beide komen en gaan tussen wijkcentrum en gemeente. Visser weet te melden dat daar de afgelopen maanden verandering in is gekomen. “Dat is bijgespijkerd”, stelt hij. Dat is een gevolg van de gesprekken die gaande waren over financiering van de grootscheepse verbouwing, waar het Oranjefonds, het De Grootfonds en het Fonds Schiedam Vlaardingen aan bijdroegen. En ook de gemeente Schiedam, tot volle tevredenheid van de mensen van De Erker. Zulke ruimhartige bijstand was ook wel nodig, als je weet, aldus Visser, dat er 4,5 tot vijf ton is gaan zitten in de verbouwing die gisteren zo feestelijk afgesloten werd. De Erker, zoals de mallemolen van het leven, in Schiedam-West.

Op de foto's de gezelligheid bij de opening, met shantykoor Stuurloos als sfeermakers, Miranda Pol van de Buurtvrouw die trots haar cateraars op de foto zet, Ina Blans-Visser die het even allemaal te veel wordt en de nodige foto's van tijdens de verbouwing.

Bekijk de foto'sGerelateerd