De beste barista 2019 is een Schiedammer

26-09-2019 Nieuws Redactie

Laurens da Costa wil Schiedam ook als 'koffiestad' op de kaart zetten

SCHIEDAM/ROTTERDAM - Schiedammer Laurens da Costa (46) heeft afgelopen dinsdag meegedaan aan een barista-wedstrijd. Hij won de finale en mag Nederland nu gaan vertegenwoordigen tijdens de World Challenge Best Barista/Bartender in Gran Canaria.

Deze finale werd gehouden tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam. Da Costa had zich voor de fnale voor de wedstrijd ‘Licor43 & Coffee Best Barista en Best Bartender challenge van Nederland’ geplaatst door een eigen recept voor een koffiecocktail te maken en aan de jury in te zenden. Zijn recept heet Coffee of Love. In de finale moest hij een 'battle' uitvechten met de andere barista die zich had geplaatst. De Schiedammer won deze ‘battle’. Ook bartenders vochten een dergelijke strijd uit. Als winnende barista gaat Laurens samen met de winnende bartender in november Nederland vertegenwoordigen voor de World Challenge Best Barista/Bartender in Gran Canaria.

Voor de kenners licht Laurens het tipje van de sluier op over zijn recept voor zijn Coffee of Love: “Ik heb een colddrip koffie gemaakt en een handmade siroop verwerkt in een ijsblokje (met spicy kaneelsmaak) om meer diepgang te krijgen in mijn smaakprofiel. On top had ik een foamlaag gemaakt waarbij ik Licor43 Baristo heb gebruikt met sirooplimonade van koffiebes en gefilterd water. Gemixt tot schuim en zo kreeg ik een mooie verrassende en frisse cocktail.”  Hij vervolgt: “Deze wedstrijd is door Licor43 georganiseerd en je moet in je cocktail ook de likeur van dit merk verwerken. Je cocktail wordt dan op smaak en presentatie beoordeeld. Ook word je beoordeeld op presentatie en hygiëne. De winnaar van de nationale challenge mag ook een jaar lang als promotor van Licor43 optreden op verschillende festivals en evenementen."

Laurens is zelf wat hij noemt ‘een gepassioneerde barista’. Hij werkt voor Selecta als ‘coffee inspirator’ en is baristatrainer van de Specialty Coffee Association uit Engeland. Daarnaast heeft hij een eigen baristastudio in Schiedam. “Hier probeer ik mensen te inspireren hoe om te gaan met koffie en het bedenken van cocktails.” Om jeneverstad Schiedam ook als 'koffieplaats' op de kaart te zetten, heeft Laurens da Costa plannen. "Ik werk in Schiedam nauw samen met de in de stad gevestigde koffiebrander Luijendijk. We bekijken de mogelijkheden om een 'experience-ruimte' te gaan opzetten in de stad."

De term voor barista voor iemand die een lekkere kop koffie maakt in een bar wordt steeds vaker gebruikt in Nederland. Op de website Coffee Fresh wordt de term barista nader verklaard. "Een barista is een koffiespecialist die bijvoorbeeld een verfijnd kopje koffie, espresso of cappuccino maakt in een koffiebar. Barista is een Italiaans woord voor barkeeper. Maar terwijl een barista in Italië allerlei soorten dranken serveert, verwijst het woord in andere landen naar een persoon die voornamelijk op espresso-gebaseerde dranken bereidt en serveert.” (https://www.coffeefresh.nl/Nieuws-en-acties/Blog/25jul2017-wat-is-een-barista)