Dan blijft het maar Stadskantoor

17-11-2019 Nieuws Han van der Horst


COLUMN - Een paar jaar lang zag het ernaar uit dat de ambtenaren uit het Stadskantoor zouden verdwijnen, voor het belangrijkste gedeelte naar de voormalige bibliotheek, die nu al weer jaren leeg staat. Dan kon die hoge toren van de Rotterdamse architect Kraaijvanger worden afgebroken of omgebouwd tot duur appartementencomplex.
Dat blijkt - de lezers van Schiedam24 hebben het al opgemerkt - geen haalbare kaart. Het is te duur om het stadskantoor om te bouwen tot woonflat. En de bibliotheek biedt geen ruimte genoeg om alle ambtenaren in een soort kantoortuin onder te brengen.

Goede raad is goedkoop. Laat alles bij het oude. Toen het Stadskantoor midden jaren zeventig voltooid was, vond iedereen het prachtig en een enorme aanwinst voor Schiedam. Nu zien we er vooral de lelijkheid in, maar het is aan de andere kant toch een iconisch gebouw dat staat voor de smaak van een tijdperk.

En volgens mij is het er lekker werken. Ik moet voor sommige dingen wel eens aan het bureau van een ambtenaar verschijnen en volgens mij zitten ze daar goed, in het Stadskantoor. De medewerkers zijn er niet het slachtoffer van zo'n gruwelijke kantoortuin en een of andere idioot die zo'n ramp voor de sfeer, de werkkracht en de goede verhoudingen zou willen scheppen, stoot de neus aan de grenzen van het gebouw. Nu werken de ambtenaren in betrekkelijk kleine kantoren die zich aan weerszijden van een brede gang bevinden. Op de hogere verdiepingen heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de wijde omgeving. Het is een geweldige werkplek.

Het schijnt dat het college onderzoek wil doen naar de wensen van de ambtenaren ‘un welk onderzoek rekening wordt gehouden met de logistiek die bij logische werkprocessen noodzakelijk is (zoals korte loopafstanden voor overleg)’. Zo krijgen de sjouwers en de waterdragers op het Stadskantoor vast te horen wat zij moeten wensen: korte loopafstanden naar het overleg. Dat is helemaal niet gezond. De meeste ambtenaren leiden een zittend leven, wat allerlei vermijdbare klachten en ziekteverzuim tot gevolg heeft. Een loopje nu en dan naar het overleg is goed voor de gezondheid en het werkplezier. Dit gaat allemaal tot kostbare interne verbouwingen leiden, waarna een minimale tijd- en efficiencywinst wordt geboekt die niet opweegt tegen de investering en de ergernis, gewekt door het feit dat het Stadskantoor maanden overhoop staat. Laat die ambtenaren rustig werken aan het heil van de stad en de uitvoering van het collegewerkprogramma. Val ze niet lastig.

Dat Stadskantoor is destijds door Kraaijvanger ontworpen om te dienen als kantoor. Daarvoor is het uitermate geschikt. Nog steeds. Doe in de oude bibliotheek maar een kringloopcentrum. Of breng er jonge starters in onder. Weet ik veel. Maar respecteer het Stadskantoor. Het gebouw heeft nu de middelbare leeftijd bereikt… Laat het een monument worden voor onze kindskinderen.


Gerelateerd