Dag van de Duurzaamheid in teken Global Goals

08-10-2019 Nieuws Redactie

De zeventien Global Goals zijn de opvolgers van de millenniumdoelen en moeten een eind maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in 2030SCHIEDAM - De Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober, staat in Schiedam in het teken van de Global Goals, de wereldwijde doelen van de Verenigde Naties. Deze doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling komen terug in de meeste van de acht sessies die tijdens een bijeenkomst in De Erker worden aangeboden.

Schiedammers kunnen in het programma kennismaken met een verschillende aspecten van duurzaamheid. De onderwerpen variëren dan ook van slimmer omgaan met afval tot het milieuvriendelijk kweken van oesterzwammen. Ook duurzame educatie, energiecoaches, omgaan met water en de plannen voor het verduurzamen van Zwembad Zuid komen aan bod, verzorgd door (Schiedamse) organisaties als de G1000 Schiedam, stichting Klimaatgesprekken, Energiek Schiedam, stichting Tussentuin, Marel Educatie, de Kleine Ambassade, Rotterzwam en Irado. Servicepunt Woningverbetering geeft informatie over energiebesparing. De organisatie van de dag is in handen van de gemeente Schiedam en coöperatie Energiek Schiedam. Het programma begint om zeven uur 's avonds en staat open voor ieder die wil meedoen.

Tijdens de bijeenkomst donderdag tekenen ook scholenkoepel Primo en de gemeente een zogenaamde 'green deal', waarmee ze afspreken zich in te spannen tot verduurzaming van de Primo-scholen.

Vanwege de Dag van de Duurzaamheid zullen de wethouders Jeroen Ooijevaar en Duncan Ruseler het verhaal 'Sem en Saar geven positieve energie' voorlezen. Ook raadsleden en ambtenaren doen mee, zodat in totaal 22 groepen kunnen worden voorgelezen. Het verhaal gaat ook over de Global Goals, maar dan over de zeven die voor kinderen zijn opgesteld/ vertaald.

Tijdens de avond in De Erker gaan ook de eerste wensen en dromen in de Schiedamse ‘tijdcapsule’. De tijdcapsule wordt in de volgende twaalf maanden op rondreis door de stad verder gevuld met persoonlijke wensen en dromen van kinderen, ondernemers, wetenschappers, initiatiefnemers, raadsleden, stadsbestuurders en ambtenaren. Op de Dag van de Duurzaamheid 2020 wordt de Schiedamse tijdcapsule gekoppeld aan de landelijke tijdcapsule van VNG Internationaal.

Voorafgaand aan de avond in De Erker wordt er bij De Buurtvrouw een diner aangericht van 'gered voedsel'.


Gerelateerd