Categorieën

Service

D66 wil kamerdebat voor kandidatuur wereldtentoonstelling

D66 wil kamerdebat voor kandidatuur wereldtentoonstelling
Uit

D66 wil kamerdebat voor kandidatuur wereldtentoonstelling

  • Redactie
  • 28-04-2016
  • Uit
D66 wil kamerdebat voor kandidatuur wereldtentoonstelling

Het gebied Vierhavens - 'achter het Marconiplein' - waar de wereldtentoonstelling moet komen


DEN HAAG - D66 wil dat de Tweede Kamer in debat gaat met minister Henk Kamp over de kandidatuur van Rotterdam voor de wereldexpo. "Het kabinet zo wel gek zijn" om het voorwerk van vele organisaties in de stad niet op te pakken en Rotterdam naar voren te schuiven voor het evenement in 2025, aldus kamerlid Kees Verhoeven.

Het kabinet hoeft alleen nog maar het plan voor de Rotterdamse kandidatuur officieel in te dienen, aldus Verhoeven. “Hiermee zet je Nederland op de kaart." Sterk punt is volgens hem dat het plan om de World Expo 2025 in Rotterdam te organiseren, uit de samenleving zelf komt. "De kandidatuur wordt onder andere gesteund door scholen, werknemers, mkb’ers, de gemeente Rotterdam, omliggende gemeenten, grote bedrijven, noem maar op.”

In Haagse kringen gaat rond dat het kabinet nog deze maand een keuze maakt om de kandidatuur wel of niet te steunen. D66 wil met minister Kamp (Economische Zaken) in debat voordat het kabinet zich uitlaat over de kandidaatstelling.

Uiteindelijk bepaalt de internationale organisatie Bureau International des Expositions (BIE) in Parijs welk land de wereldtentoonstelling in 2025 mag organiseren. Daarvoor is het nog wel nodig dat het kabinet Nederland officieel als kandidaat aanmeldt. Een ruime meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad stemde al met de kandidatuur in. In de expo-plannen is ook een - belangrijke - rol weggelegd voor Schiedam, onder meer voor de ontsluiting met openbaar vervoer. “De World Expo is een bijzondere kans om aan bezoekers uit de hele wereld te laten zien wat Schiedam in huis heeft, als het gaat om hoogwaardige bedrijvigheid, cultuur en een aantrekkelijke binnenstad”, zo stelde de gemeente Schiedam eerder al. B&W steunen de kandidatuur.