Categorieën

Service

Cybercrime in Schiedam relatief laag, maar te hoog

Cybercrime in Schiedam relatief laag, maar te hoog
Nieuws

Cybercrime in Schiedam relatief laag, maar te hoog

  • Redactie
  • 24-11-2022
  • Nieuws
Cybercrime in Schiedam relatief laag, maar te hoog

Voorbeeld van een phishingmail die in september rondging


SCHIEDAM - Het aantal meldingen van digitale misdrijven is afgelopen half jaar gestegen. In Nederland registreerde de politie van mei tot en met oktober dit jaar 7.396 meldingen van cybercrime. Dat is een stijging van 8,6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, waarin er 6.809 aangiftes waren. Vergeleken met twee jaar geleden (mei tot en met oktober 2020) is de toename nog hoger, namelijk 22,1 procent.

In Schiedam werd een twintigtal meldingen van een digitaal misdrijf gedaan. Omgerekend naar tienduizend inwoners komt Schiedam uit op tweeënhalf geval. Voor Vlaardingen geldt eenzelfde verhouding, in Rotterdam werden 3,1 aangiftes per tienduizend inwoners gedaan. Dat is onder het landelijk gemiddelde van 4,3 incidenten. 

In deze categorie van misdrijven springen de grote steden er nu eens niet uit als onveilige stad voor de inwoners. Zo zijn werden in het Drentse Aa en Hunze maar liefst 78 meldingen per tienduizend inwoners gedaan, in het Brabantse Eersel 10,9 en in het Gelderse Berkelland 8,2. Alkmaar springt er ook uit met 27,3 meldingen, in Amsterdam lag het aandeel op 4,9, maar dat betekende met 429 aangiftes van cybercrime wel het hoogste aantal van de Nederlandse gemeenten. In onze contreien komt Alphen aan den Rijn met zeven aangiftes per tienduizend inwoners als minst gunstige stad uit de bus.

Deze cijfers komen van de VPN Gids, die sinds enige tijd de politiecijfers met regelmaat op een rijtje zet.

In het begin van dit jaar leek er even sprake van een trendbreuk, toen minder zaken als hacking, phishing en Whatsapp-fraude werden vastgesteld. Maar na die daling in de wintermaanden, steeg het aantal gemelde misdrijven de afgelopen zes maanden dus weer flink. In september en oktober waren de stijgingen het sterkst: respectievelijk 16,9% en 17,6% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Daarbij is oktober met 1.379 cybercrime-misdrijven vooralsnog de maand met de meeste meldingen dit jaar: bijna twee per uur. In de afgelopen zes maanden was enkel in augustus een daling in het aantal digitale misdrijven (-14,9%) te zien, zo stellen de onderzoekers van VPN Gids.

“Al vanaf het begin van de Coronacrisis is er een explosieve stijging in het aantal gevallen van cybercrime. In de eerste maanden van 2021, waarin Nederland in volledige lockdown zat, was het aantal digitale misdrijven op een hoogtepunt”, stelt David Janssen van VPN Gids.nl. “Gelukkig zijn de hoeveelheid meldingen in de eerste maanden van dit jaar niet nóg meer gestegen, al blijft het aantal natuurlijk ongekend hoog.

Janssen waarschuwt eenieder om vooral rond de feestdagen waakzaam te blijven, bijvoorbeeld voor malafide webwinkels. “Ook op tweedehands online marktplaatsen zullen cybercriminelen grootschalig actief zijn. Wees argwanend richting mensen die betaalverzoeken sturen voor een klein bedrag om je rekening te verifiëren. Ook het inschakelen van een koeriersdienst door een koper moet alarmbellen doen rinkelen: vaak is dit een truc om je naar neppe website van een koeriersdienst te krijgen, waarna je rekening geplunderd wordt.”