Coronatoegangsbewijs wordt onmisbaar voor wie uit wil

14-09-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Ieder die naar een horecagelegenheid, een bioscoop of theater in Schiedam en elders wil dient vanaf 25 september te beschikken over een Coronatoegangsbewijs.

Die maatregel werd al verwacht nadat uit de besluitvorming door de overheid was gelekt. Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakten de nieuwe maatregelen zojuist in een persconferentie bekend.

Wat voor velen al voelde als dagelijkse praktijk, maar waarvan formeel nog geen sprake is, is het na anderhalf jaar afschaffen van de anderhalvemetermaatregel. Ook die gaat op 25 september in.

Dat geldt ook voor de beperkingen in het mbo en het hoger onderwijs; daar vervalt vanaf dezelfde datum de maximale groepsgrootte van 75 personen. In het voortgezet onderwijs, het mbo en hoger onderwijs vervalt de mondkapjesplicht buiten de les- of collegezalen. Bij een enkele besmetting in een groep of klas in de kinderopvang en het primair onderwijs, is het niet meer verplicht dat de hele groep of klas in quarantaine gaat en getest wordt, zo maakten de bewindslieden bekend.

Het kabinet ziet de nieuwe maatregelen als 'een grote stap vooruit'. "Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan.(..) Het Coronatoegangsbewijs wordt juist nu ingezet op die locaties waar het door het loslaten van de verplichte anderhalve meter afstand drukker wordt."

Vanaf 25 september is er in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters), alleen toegang mogelijk met het Coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf dertien jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Vanaf veertien jaar moet het gebruik van het Coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd, zo maakt de rijksoverheid bekend.

De horeca blijft vanaf twaalf uur 's nachts tot zes uur 's ochtends gesloten.

Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Voor beide type evenementen geldt wel: horeca is na twaalf uur gesloten, met uitzondering van afhaalmogelijkheden. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal driekwart van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen twaalf en zes 's nachts.

Op het vliegveld, in treinen, bussen, trams, metro, taxi’s en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer blijft het gebruik van een mondkapje verplicht. De verplichting vervalt op perrons en stations.Gerelateerd