Controle oost: supermarkt dicht na misstanden

11-01-2019 Nieuws Redactie

Foto's: FlashphotoNL

SCHIEDAM - De grootscheepse controle van auto's, horeca en winkels en passanten gisteravond in Schiedam-Oost heeft veel misstanden aan het licht gebracht.

Zo ging een supermarkt aan de Boerhaavelaan direct op slot nadat politie en toezichthouders van de gemeente Schiedam er een taser en 4.100 euro aan onverklaarbare contanten aantroffen. De eigenaar van de winkel werd aangehouden, de zaak ging op last van de burgemeester direct op slot. In de auto van de supermarkteigenaar vond de douane duizenden illegale sigaretten. Een bezoek aan de aangrenzende woning leverde nog eens vele liters sterke drank op, bedoeld voor verkoop. De netwerkbeheerder constateerde bovendien dat sprake was van stroomdiefstal. De sigaretten en de drank zijn, net als de auto, in beslag genomen. De 24-jarige supermarkteigenaar is aangehouden. In de winkel controleerde de politie ook een 38-jarige vrouw die een grote hoeveelheid nepsieraden op zak had. Vermoedelijk is hier sprake van heling. De vrouw had verder tweeduizend euro aan contanten bij zich, waarvan zij de herkomst niet kon verklaren. Het geld en de sieraden zijn in beslag genomen.

De controle was onderdeel van een grootschalige actie van de politie, Openbaar Ministerie en de gemeente Schiedam, waaraan ook de Belastingdienst, de Regionale Belasting Groep, de RET en een netwerkbeheerder meewerkten. Motoragenten leidden tientallen auto's naar een controleplaats onderaan de Rotterdamsedijk. Daar werden negen auto’s in beslag genomen en werd ruim dertigduizend euro aan belastinggelden en vijftienhonderd euro aan boetes geïnd. Ook haalden agenten een man van de weg die in het bezit bleek van gebruikshoeveelheden harddrugs en achthonderd euro aan contanten. De Schiedammer is aangehouden. Een andere automobilist bleek een mes op zak te hebben, dat in beslag is genomen.

Toezicht & Handhaving bezocht ook enkele horecabedrijven. Bij een café op de Koemarkt bleek geen leidinggevende aanwezig te zijn. De zaak is daarop tijdelijk gesloten. Bij in totaal 45 afgelegde huisbezoeken bleek in twaalf gevallen iets mis. Zo was er sprake van onder andere overbewoning en illegale bewoning. Op de Fultonstraat namen handhavers een auto in beslag in verband met een groot aantal openstaande parkeerboetes. Op de controleplek aan de Rotterdamsedijk troffen zij een gestolen voertuig aan. Daarnaast werden nog 21 andere boetes voor diverse overtredingen uitgeschreven en haalden toezichthouders 34 weesfietsen van straat.

De gezamenlijke actie is een onderdeel van de strijd tegen ondermijning, zo stelt de gemeentewoordvoerder. "Bij ondermijning raken de zogenoemde boven- en de onderwereld verstrikt en wordt de integriteit van de bovenwereld aangetast. Ondermijning heeft allerlei verschijningsvormen, waaronder drugshandel, onduidelijke geldstromen en oneerlijk ondernemen." Gemeente, politie, Openbaar Ministerie en een groot aantal andere diensten treden samen op om ondermijning de kop in te drukken.
 
 

Bekijk de foto's


Gerelateerd