Concertdag op gerestaureerd orgel Havenkerk

27-04-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM – Het gerestaureerde Maarschalkerweerdorgel in de Havenkerk is op 14 mei te beluisteren in een uitgebreid programma met verschillende organisten, te beschouwen als een open dag.

Het instrument uit 1875 is gebouwd door de bekende vader en zoon Pieter en Micha”el Maarschalkerweerd. Het behoort naar verluidt tot hun mooiste orgels. Het orgel is in de afgelopen maanden gerestaureerd door de firma Pels & Van Leeuwen uit Den Bosch.

Tijdens de open dag krijgt het publiek de kans om de herstelde klankschoonheid van het instrument te beluisteren in een aantal korte concerten. Tussendoor bestaat de mogelijkheid het Maarschalkerweerdorgel van dichtbij te bezichtigen.

Stadsorganist Arjen Leistra opent het programma om twaalf uur met een half uur orgelmuziek. Een uur later doet Petra Veenswijk, Leistra's collega op het Maarschalkerweerdorgel van de Maria van

Jessekerk in Delft hetzelfde, om twee uur gevolgd door Jos Laus, restauratieadviseur en organist

van de St.-Jacobuskerk in Den Haag. Om drie uur is er een concert door het Vocaal Ensemble Basiliek Schiedam met dirigent Bas van Houte en Leistra op het orgel. Leistra zelf sluit de orgeldag tussen vier uur en... kwart voor vijf, af.

 


Gerelateerd