Column: Worden tram en metro per 1 oktober weer gratis?

19-06-2021 Nieuws Han van der Horst

Voor wie durft, kan het openbaar vervoer in Schiedam per 1 oktober weer gratis zijn. Met ingang van die datum – zo legde een blotebillengezicht van de RET op Schie-TV uit – zitten er tot acht uur in de ochtend geen conducteurs meer op de tram. Ook de servicemedewerkers op de metrostations verdwijnen. De RET dreigt weliswaar met meer controles door vliegende boa-brigades maar dat zal lang niet alle gaten dichten. Je wordt misschien wel eens gepakt maar op de lange duur is het toch financieel de moeite waard  zoveel mogelijk het in- en uitchecken te vermijden. Draag wel een hoodie en een mondkapje als je de deurtjes van het metrostation open trapt. Of er overheen springt. De camera loert als je geen kans ziet die uit te schakelen.

Het is voorstelbaar dat bij dit gebrek aan toezicht de brave burger zich op de stations en in de trams onveiliger voelt. Dat men op grond daarvan besluit niet zonder eigen verdedigingsmiddelen gebruik te maken van het openbaar vervoer. Er is immers niemand anders die het voor je op neemt. De toezichthouders zijn wegbezuinigd. BOA’s zijn altijd te laat.

Bijna iedereen van goede wil in Schiedam heeft de afgelopen jaren grote waardering gekregen voor de conducteurs op de tram en de servicemedewerkers in de metrostations. Zij zijn vriendelijk en behulpzaam. Zij zorgen er met een glimlach voor dat iedereen de rit betaalt. Ze dragen bij aan de goede sfeer  met een kwinkslag en een vrolijke opmerking. Ik zelf zal nooit de tram betreden zonder ze gedag te zeggen. Ik weet zeker dat de meeste lezers van dit stukje dat ook doen.

Nu blijk uit de berichtgeving rond de bezuinigingen dat deze essentiële functionarissen nooit in dienst geweest zijn van de RET. Het Rotterdamse bedrijf voor openbaar vervoer huurde ze in bij uitzendbureaus. Ze mochten eens rechten krijgen. Ze mochten eens onder de CAO vallen. Ze mochten eens op gelijke voet komen te staan met 'echte' RET-mannen en vrouwen. Het is ongetwijfeld allemaal in de geest van de tijd maar het is schandalig om personeel dat in de frontlinie staat op een afstand te houden, dit in tegenstelling tot de dik betaalde directeuren en kantoorbobo’s. Ze nemen de zwakste positie in en zij zijn nu de eersten onder wie de weerzinwekkende RET het tapijt wegtrekt.

We zullen maar zeggen: per 1 oktober volgt loon naar werken.


Gerelateerd