Categorieën

Service

COLUMN: De markt hoort op het Broersveld

COLUMN: De markt hoort op het Broersveld
Nieuws

COLUMN: De markt hoort op het Broersveld

  • Han van der Horst
  • 24-01-2016
  • Nieuws
COLUMN: De markt hoort op het Broersveld

COLUMN - Niet iedereen is tevreden over het feit dat de marktkramen definitief van het Stadserf verdwijnen. De Broersveld is hun nieuwe plaats. Toch wordt daarmee alleen maar een toestand van vroeger hersteld. Oorspronkelijk werd de hele Schiedamse warenmarkt in deze langgerekte straat gewrongen. De Lange Kerkstraat bood geen plaats, want dat was een doorgaande tweebaansweg waar zelfs bus 40 richting Kethel passeerde. In de jaren zestig werden het oude Doelehofje en de stomp van de Oostmolen afgebroken (tot ons eeuwig verdriet, zou nu niet meer gebeuren) om de auto''s nog ruimer baan te bieden.

Het Broersveld was evenmin een voetgangerszone. De kramen werden aan beide zijden van de straat geplaatst net tegen de rand van het trottoir. Zo bleef er nog een smalle sleuf over voor de bestelauto''s en de aanhangwagens van de kooplui. Aan de kant van de Broersvest vond men vooral textiel en huishoudelijke artikelen. De groente- en fruitkramen bevonden zich daar tegenover aan de zijde van de Baan en de Grofbaan.

Het was altijd enorm druk op de markt. De vrouwen verdrongen elkaar op de smalle trottoirs met aan de ene kant de kramen en aan de andere kant de etalages van de winkels, want het Broersveld was een echte winkelstraat waar plaatselijke neringdoenden allerlei zaakjes uitbaatten, die zij vaak genoeg van hun ouders of schoonouders hadden geërfd. Het moeten er tientallen geweest zijn, want de winkelrij werd alleen onderbroken door de koekjesfabriek van Kester, waarvan de geur op het halve Broersveld te merken was.

Zo herinner ik mij de schoenenwinkel van Van Dooren, die sprekend leek op Sylvain Poons, een bekende artiest uit de jaren dertig, veertig en vijftig. Hij had altijd grote maten in huis en als hij schoenen liet zien, zei hij steevast: “Dat is juchtleer”. Op zijn 84e stond meneer Van Dooren nog elke dag in de zaak, die gelegen was aan de Broersvestzijde, vanaf de Hoogstraat gezien een paar pandjes voorbij het Herenpad.

Ik kon alleen tijdens de schoolvakanties naar de markt, want anders zat ik op vrijdag in de klas. Sparen deed ik wel want één kraam had mijn bijzondere interesse. Die stond ter hoogte van de 1001 Bazar en een ijszaak die de IJsbeer heette of de Ijsberg, dat weet ik niet meer - ik laat me graag door lezers van Schiedam24 voorlichten. In de 1001 Bazar kon je jigsawpuzzels krijgen, bouwplaten en modelschepen die je zelf in elkaar moest lijmen.

Het was tegenover de toenmalige uitgang van de oude Passage, waar nu de loopbrug is. Daar stond een mevrouw met een kraam vol oude tijdschriften die zij voor vijf cent per stuk verkocht. Mijn belangstelling ging vooral uit naar Donald Ducks van voor 1956 – begin 1956 nam de familie Van der Horst een abonnement – Lupo's, Robbedoezen en Kuifjes. Met twee dubbeltjes of een kwartje in mijn knuisten zocht ik de stapels na, naar nummers die ik nog niet in huis had. Diep was mijn teleurstelling als deze mevrouw wegens ziekte of zo een keer ontbrak.

Later heeft zij overigens een winkeltje geopend op de Hoogstraat. Haar zoon heeft dat geërfd en hij verhuisde alles naar die ronde winkel bij de hol naar de Lange Achterweg. Hij verkoopt er tweedehands boeken.

Zeker nu die namaak gaslantaarns geplaatst zijn, is het Broersveld weer een gezellige straat. Die zal van de markt nog meer opknappen.

Overigens was het Broersveld vroeger een stinkgrachtje, dat doodliep tegen de Hoogstraat. Het is in 1891 op hygiënische gronden gedempt. Lees dit krantenbericht uit september 1888 en besef dat het vroeger net zo min als nu, veilig was op straat: http://bit.ly/1Ukcdu0
Je kon zo een messteek oplopen van een boze slager.

Ook herinneringen aan de markt op het Broersveld of de winkeltjes daar? Schrijf ze op bij de reacties.