Collectie Likeur- en Frismuseum naar Schiedam

31-08-2015 Nieuws Redactie

Opstellingen uit het Fris- en Likeurmuseum

SCHIEDAM - Het Jenevermuseum verwerft een flink deel van de collectie van het Likeur- & Frismuseum in Hilvarenbeek. Het gaat onder meer om waardevolle flessen, glazen, reclameborden en boeken.

Vrijwilligers van het Jenevermuseum zijn afgelopen week begonnen met het inpakken van (een deel van) de geschonken collectie en het transport naar Schiedam. “Wat nu is overgebracht bevat verpakkingsglas - ook van niet meer bestaande likeurstokers -, originele flessen met essence, proefflesjes, boeken en reclamemateriaal”, vertelt Jan Kleijheeg, één van de vrijwilligers. Voorlopig vindt de collectie onderdak in het depot van het museum bij De Kuyper aan de Buitenhavenweg.

Het gaat in Hilvarenbeek om een enorme collectie, bij elkaar gebracht door een echte liefhebber. “Die man is echter ernstig ziek”, vertelt conservator Henk Hettinga van het Jenevermuseum. “Al twee jaar geleden werden we benaderd of we interesse hadden in de spullen. Maar de opslag is altijd lastig”, aldus Hettinga. De Kuyper maakt nu extra ruimte vrij om de artikelen uit Brabant tijdelijk op te slaan.

In Hilvarenbeek is 'met hart en ziel' een collectie opgebouwd die daar negen lokalen in een voormalige school besloeg. De verzamelaar/museumexploitant kan geen opvolging vinden en besloot zijn verzameling op te doeken. “Het is een beetje de vraag wat voor ons interessant is”, aldus Hettinga. Limonadeglazen, melkpakken, bierflessen en allerhande machines, daar heeft het Jenevermuseum niet zo veel aan. Maar door ziekte van de Beekse initiatiefnemer van het museum heeft de verhuizing een plotselinge urgentie gekregen. “Het pand van het museum moet op 1 oktober leeg”, aldus Hettinga.

Rond 1900 waren er volgens de mensen van het Jenevermuseum veel 'gemengde bedrijfjes' die zowel likeur stookten, als frisdrank produceerden. “Dat was niet zo vreemd als het lijkt, want van beide dranken zijn water, suiker en aroma's belangrijke grondstoffen”, aldus Kleijheeg. “Frisdrank is in feite alcoholvrije likeur.”

Het Likeur- en Frismuseum beschikt naar verluidt over de meest uitgebreide likeurcollectie binnen Europa. Het hart van de likeurafdeling wordt gevormd door een antieke likeurstokerij en een advocaatfabriekje, anno 1833.

“Het museum bevat ook deelverzamelingen die weer teruggeschonken worden aan de schenkers”, vertelt Kleijheeg. “Als die collecties weer terug zijn bij de schenkers, gaat de overgebleven museale collectie ook naar het Jenevermuseum.”

Omdat het productieproces van distilleren als basis diende voor het vervaardigen likeuren is de aangeboden collectie van het Likeur- en Frismuseum een goede aanvulling op de branders- en distilleerderijcollectie van het Nationaal Jenevermuseum, aldus Hettinga.

 


Gerelateerd