Categorieën

Service

Carl Smit, gepassioneerd kunstdrukker

Carl Smit, gepassioneerd kunstdrukker
Nieuws

Carl Smit, gepassioneerd kunstdrukker

  • Kor Kegel
  • 29-05-2020
  • Nieuws
Carl Smit, gepassioneerd kunstdrukker

Carl Smit tijdens de opening van een expositie in Wassenaar. Foto: Mike Smith


SCHIEDAM – Hij was niet alleen verzamelaar van beeldende kunst, maar hij heeft ook zeer artistiek verantwoorde producties nagelaten. Volgens Jacques Tange heeft Carl Smit een meer dan verdienstelijke rol gespeeld in de Schiedamse kunstwereld. Carl Smit overleed eerder deze maand, op zondag 10 mei, op 59-jarige leeftijd tamelijk onvoorzien.

Jacques Tange, een van Schiedams bekendste kunstenaars, organiseerde jarenlang de tentoonstelling Niet Netjes. “Elk jaar zorgde Carl Smit voor een stapeltje kaarten voor de deelnemende kunstenaars en de bezoekers”, vertelt Tange. “Hij werkte bij drukkerij TDS aan de Fokkerstraat, waarvan kunstliefhebber Frans Eikenbroek directeur was. Carl Smit was eveneens kunstliefhebber. Hij kreeg van Frans alle ruimte om tentoonstellingen in Schiedam te begeleiden met catalogussen en representatiemateriaal. Speciaal voor Niet Netjes drukte Carl de mooiste reclameachtige uitingen.”

Met als hoogtepunt een doos vol kunstwerken ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Niet Netjes in 2008. Jacques Tange: “Hij zorgde voor een bijzonder duur relatiegeschenk. Het was een doos vol reproducties van kunstwerken, waaronder een stripverhaal van Bram Uil. Daar was grote belangstelling voor en het is een heus collector’s item geworden.” Zie hieronder.

Carl Smit was een familiemens. Dat wist alleen zijn familie. Daarbuiten was hij naar iedereen uitermate vriendelijk en vriendschappelijk. En dat wist dus iedereen. Volgens de rouwadvertentie was hij eigenzinnig en verstrooid, een denker én een doener, een sloper en een bouwer. Als kunstliefhebber heeft hij veel Schiedamse kunstenaars van – vaak gratis – promotiemateriaal voorzien.

Tot zijn favoriete kunstwerken behoorden wel de figuratieve schilderijen van Jacques Tange. Het was door Belinda en Jacques Tange dat Smit van Gorinchem naar Schiedan verhuisde en aan de Schie ging wonen, in twee panden van Cor Pijnen schuin tegenover de Tanges dus aan de andere kant van de rivier. Smit was een drukker met uitstekende reputatie en TDS was een drukkerij die middenin de Schiedamse samenleving stond. Oud-wethouder Adri Reijnhout kwam voor zijn eerste fotoboek over het actuele Schiedam ook bij TDS uit. Dat was in 2008. Voor een presentatie over het fotoboek in de toenmalige bibliotheek aan het Stadserf zorgde Carl Smit voor flinke uitvergrotingen van de mooiste foto’s. Tot zijn blije verwondering mocht Reijnhout die kolossale uitvergrotingen zomaar meenemen. Het is een voorbeeld hoe Smit met instemming van TDS kwaliteit van kunst en fotografie kon honoreren.

Toen TDS in 2012 failliet ging, vond Carl Smit een baan bij drukkerij De Bink in Leiden. Daar bleef Carl Smit mooie producties maken, maar zijn liefde voor de kunst concentreerde zich toen op het aankopen van kunstwerken en het ondersteunen van kunstenaars als mecenas. Hij kocht een hoekpand op de Dam, bij de afrol van de Oude Sluis. De restauratie werd een meerjarenproject. “Hij was er bijna mee klaar en had zich er zelfs bij de gemeente al ingeschreven, want hij zou er gaan wonen,” zegt Jacques Tange.

Carl Smit besprak eens met Gerda Brust, toen bestuurslid van Stichting KunstWerkt, dat hij aan de Dam wel een galerie wilde vestigen. “Jij bent toch kunsthistoricus? Zou jij dat niet op je willen nemen?” vroeg hij haar. Maar Gerda werd officiemanager van Witte de With in Rotterdam en de restauratie op de Dam duurde en duurde. “Hij was altijd aan het klussen, altijd bezig,” zegt Gerda Brust. Ze werden dikke maatjes.

Op de rouwkaart stond: “Zo plots als je er altijd was, zo plots ben je ook weer weg.”