Categorieën

Service

Burgervader Schipluiden en Maasland weg en terug

Burgervader Schipluiden en Maasland weg en terug
Politiek

Burgervader Schipluiden en Maasland weg en terug

  • Redactie
  • 29-01-2016
  • Politiek
Burgervader Schipluiden en Maasland weg en terug
SCHIPLUIDEN - Net over de Schiedamse gemeentegrens speelt zich een politieke soap af. De burgemeester van Midden-Delfland, Arnoud Rodenburg, werd door de gemeenteraad weggestemd, maar mag toch blijven.

Verbijsterd was hij achtergebleven, Rodenburg, dinsdagavond. Wat een feestelijke sessie moest worden - de raadsvergadering waarin de herbenoeming van de burgemeester een van de agendapunten was - liep totaal anders. De vertrouwenscommissie had een positief advies afgegeven om de CDA-burgemeester voor een tweede keer voor zes jaar te herbenoemen. De familie Rodenburg zal in de zaal klaar met de bloemen, toch blij dat een periode van twaalf jaar burgemeesterschap, een vervolg zou krijgen.

Wat er toen precies gebeurde zal voor altijd een mysterie blijven, maar het liep allemaal anders. De zeventien raadsleden krabden zich nog eens achter de oren, herinnerden zich wat zij de afgelopen jaren met Rodenburg hadden meegemaakt en bedachten: “Ja, soms was er wel wat op hem aan te merken.” Soms was hij wat onzichtbaar. En kritisch zijn is voor een raadslid een goede houding.

Zo besloten negen volksvertegenwoordigers een kritisch geluid te laten horen, en tegen een nieuwe termijn te stemmen. Naar verluidt allemaal in de veronderstelling dat hun stem toch het verschil niet zou maken, en Rodenburg op een nieuwe benoeming kon rekenen.

Toen de balans werd opgemaakt, bleken echter vijf van de negen leden van de coalitie die het college vormt - CDA en Open Groen Progressief Midden-Delfland - tegen te hebben gestemd. Waarmee het lot van Rodenburg bezegeld was: geen nieuwe termijn.

Ieder voorbij de Oostveenseweg schrok er van: Rodenburg en familie, maar ook de raad in zijn geheel, de commissaris van de Koning en ook de burgers van Maasland en Schipluiden. Het gonsde rond in de dorpen, hoe kon dit nou gebeuren? En na een nachtje slapen besloten enkelen tot actie: een handtekeningenactie. De burgemeester moet blijven! Er kwam veel respons. Honderden handtekeningen onder de ruim achttienduizend inwoners, al dan niet digitaal, werden verzameld.

Jaap Smit, de commissaris van Zuid-Holland, nam actie en noodde de voltallige raad uit op het provinciehuis. Daar lieten de raadsleden naar verluidt blijken dat zij spijt hadden van het wegstemmen. Smit: “Ze hebben de hand in eigen boezem gestoken.”

De burgemeester zelf wil ondanks het gebeurde, graag door. Gesterkt door de steun van de Midden-Delflanders. “Deze burgemeester gaat voor de inwoners door het vuur en is een ware ambassadeur voor onze dorpen.” Eind goed, al goed.