Burgemeester: man-met-bijl had psychose

31-05-2018 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - De man die gisteren thuis door de politie werd neergeschoten toen hij agenten te lijf wilde gaan, had waarschijnlijk een psychose. Dat stelt burgemeester Cor Lamers. Er is volgens hem geen enkele aanwijzing voor religieuze motieven of terrorisme, zo meldt RTV Rijnmond.

Een psychose zet mensen aan tot waanzinnig gedrag. "Dan kun je in één keer helemaal doordraaien en dingen doen die je maanden daarvoor niet hebt gedaan", aldus Lamers.

De 26-jarige man, afkomstig uit Syrië, stond gistermiddag op zijn balkon met een bijl te zwaaien en riep 'Allahoe Akbar'. Agenten die hem bij rede wilden brengen, viel hij aan, waarop hij door een arrestatieteam werd neergeschoten.

De man woont bij zijn vader in de Van den Tempelstraat in Nieuwland. Hij was volgens Lamers 'enigszins bekend' bij hulpinstanties, maar niet vanwege grote psychische problemen. "Integendeel zelfs. Daarom zagen we deze escalatie ook niet aankomen", aldus Lamers. "Als het iemand is die echt verward is en grote psychische problemen heeft, dan praat je al snel over een GGZ-achtige aanpak en dan is zo iemand best wel op de radar."

Onderzoek moet uitwijzen hoe de aanpak van de psychische problemen van de man is geweest en of er daarin fouten zijn gemaakt. Volgens de Schiedamse burgemeester was het optreden van de politie gisteren 'adequaat'.

De gewonde man ligt nog steeds in het ziekenhuis en wordt bewaakt. Mocht de Syriër uit het ziekenhuis worden ontslagen, dan zal hij in hechtenis worden genomen.


Gerelateerd