Brandveilig maken van museum tijdens renovatie veel goedkoper

23-11-2020 Nieuws Kor Kegel

De verbouwing van het Stedelijk Museum Schiedam zal een klein jaar duren

SCHIEDAM – Grootschalig onderhoud aan de brandmeldinstallatie en de inbraaksignalering van het Stedelijk Museum Schiedam was eigenlijk gepland voor de jaren 2022 en 2023, maar het blijkt een stuk goedkoper om het uit te voeren tegelijk met de algehele renovatie van het Sint Jacobsgasthuis, zoals het gebouw formeel nog steeds heet.  

In de voorbije periode heeft het gemeentebestuur laten onderzoeken of een integratie van de werkzaamheden mogelijk is. Het idee was om ‘werk met werk te maken’. Inderdaad blijkt dat de kosten veel hoger zullen zijn als de brandveiligheid en de inbraaksignalering later aangepakt worden, maar er is nog een voordeel. Als de brandveiligheid pas na de renovatie aangepakt zou worden, zou het museum opnieuw moeten sluiten. Weliswaar voor een beperkte periode, maar het zou naar het publiek een vreemde indruk maken als het museum na de renovatie weer open zou gaan om korte tijd daarna weer dicht te gaan.  

Bouwbedrijf Burgy uit Leiden en het Helmondse technisch bureau Kuijpers zijn deze maand met de renovatie gestart. Zij kregen de opdracht na een doorrekening van de offertes. Ze waren al eerder geselecteerd en aan het bouwteam van de gemeente toegevoegd. De verwachting is dat het Stedelijk Museum Schiedam in oktober volgend jaar heropend kan worden.