Branderszaal in monumentaal gebouw aan Lange Haven

15-09-2019 Nieuws Redactie

Geert Medema in de Branderszaal

SCHIEDAM - Aan de Lange Haven 97 vind je een markant wit gebouw. De eerste bouwsels van dit pand dateren uit 1603. Tegenwoordig zijn er aan de linkerkant moderne appartementen te vinden. Aan de rechterkant van het pand is de 'Branderszaal'. Deze zaal is een overblijfsel van het distillateursverleden. 

Tijdens Monumentenzaterdag bleek er grote belangstelling te bestaan om het pand te bezichtigen. Geert Medema, beleidsadviseur monumenten van de gemeente Schiedam, verzorgde op elk heel uur een rondleiding. De Branderszaal is een grote vergaderzaal. Medema: "Deze grote zaal is veel later gebouwd dan je zou vermoeden namelijk in 1919. De in Schiedam bekende architect Piet Sanders bouwde de zaal in de tuin van het bestaande pand aan, als vergaderzaal voor de Bond van Distillateurs. De distillateurs hadden door de Eerste Wereldoorlog klappen opgelopen in hun export. Om dit op te kunnen vangen, kwamen de distillateurs tot landelijke samenwerking." Zo is het te verklaren dat in de zaal ook het wapen van de stad Amsterdam te zien is. Aan het plafond zijn de hoofden van de toenmalige bestuurders van de distillateurs in hout uitgesneden.

Medema toonde de bezoekers ook het statige trappenhuis en de lichtkoepel erboven. Ook deze lichtkoepel was aangebracht naar ontwerp van architect Piet Sanders. De bezoekers konden bovendien een kijkje nemen in de ruime kamers van de bovenverdieping van het pand.

Nieuwe huurder van het pand is Carmine Di Stefano van kookstudio Carmine Kookt. Ze gaat op het achtergedeellte van de bovenverdieping wonen. In het voorste deel, met uitzicht op de Lange Haven, zijn enkele kamers bestemd om te verhuren als 'bed & breakfast'. In de Branderszaal houdt Carmine Di Stefano haar 'lange tafel' huiskamerrestaurantdiners.

Ook Monumentenzondag 15 september kun je een kijkje nemen in het pand.