Brandersfeesten slaan jaar over

10-07-2020 Nieuws Kor Kegel

Remy Reurling: 'Het zouden niet de Brandersfeesten zijn die we kennen'

SCHIEDAM – Niet alleen de Brandersfeesten worden in september afgeblazen, maar ook een alternatief evenement gaat niet door. Voorzitter Remy Reurling van Stichting Brandersfeesten deelde dat zojuist mee.  

Het stichtingsbestuur is tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk is om dit jaar een evenement te organiseren dat Schiedam kan ‘bedienen’. Met het besluit is ook het vraagstuk uit de wereld geholpen of de Brandersfeesten op een andere locatie dan in de Schiedamse binnenstad wel de naam Brandersfeesten mogen dragen. Oprichters van de Brandersfeesten van 35 jaar geleden brachten eergisteren naar voren dat een alternatief in bijvoorbeeld de Plantage een andere naam zou moeten krijgen. Op Facebook deed iemand deze suggestie: de Andersfeesten.  

Maar er zullen dus geen Brandersfeesten zijn en ook gene alternatief, meldt Reurling. “De Schiedamse binnenstad is eind september traditioneel het toneel van het grootste feest van Schiedam. De binnenstad is dé plek waar de Brandersfeesten thuishoren. We hadden de vele tienduizenden bezoekers uit Schiedam en omgeving ook dit jaar weer graag welkom geheten in onze binnenstad. Maar we moeten er ook voor zorgen dat iedereen te allen tijde anderhalve meter afstand van elkaar kan houden. Dat maakt het op dit moment onmogelijk om een dergelijk groot evenement te houden in de historische binnenstad."  

Samen met de gemeente Schiedam en de hulpdiensten heeft Stichting Brandersfeesten gezocht naar geschikte alternatieve locaties. Met name de mogelijkheden van het Prinses Beatrixpark en het Julianapark zijn uitvoerig bekeken. Reurling: "Die locaties bieden wel mogelijkheden om op een veilige manier een feest te houden, omdat het daar eenvoudiger is om het aantal bezoekers te reguleren. Dat maakt het ook voor de hulpdiensten te behappen. We hebben dan ook serieus overwogen om voor één jaar uit te wijken naar het Beatrixpark. Het feest zou dan wel veel kleinschaliger van opzet worden. Om het aantal bezoekers te beperken zouden we ook met toegangskaarten moeten werken. Ook zou het evenement een andere naam krijgen. Het zijn immers niet de Brandersfeesten die we kennen."  

Het nieuwe bestuur van de Stichting Brandersfeesten was al volop bezig met de voorbereidingen voor het feest van dit jaar, toen de Coronacrisis roet in het eten gooide. Reurling: "Het afgelasten van de Brandersfeesten en alternatieve opties was een moeilijk besluit, maar wel het enige juiste. Het moet een evenement zijn van Schiedam, voor Schiedam. Een feest waar elke Schiedammer zich thuis kan voelen. De Brandersfeesten zijn altijd een verbindend evenement geweest. We hebben ons de vraag gesteld: kunnen we in de geest van de Brandersfeesten een tof feest voor heel Schiedam organiseren in alleen het Beatrixpark? We zijn tot de slotsom gekomen dat het op dit moment niet mogelijk is om een feest te organiseren dat recht doet aan de kernwaarden van de Brandersfeesten."  

Het bestuur van de Stichting Brandersfeesten gaat nu met dubbele energie aan de slag. Reurling: "Die uitdaging gaan we aan. We hebben als nieuw bestuur de afgelopen tijd veel geleerd. In de afgelopen periode hebben we ook veel goede contacten opgebouwd met de gemeente Schiedam. Die zijn belangrijk voor de toekomst van de Brandersfeesten. Samen gaan we kijken naar de mogelijkheden. We willen niets liever dan het evenement dat al zo lang bekend staat als hét evenement van Schiedam eer aandoen. Daarom verleggen we onze focus nu naar volgend jaar. Zodat we straks een nóg toffer, inclusiever, duurzamer en Schiedamser feest kunnen neerzetten."