Categorieën

Service

Boerenoogstfeest gaat op herhaling

Boerenoogstfeest gaat op herhaling
Nieuws

Boerenoogstfeest gaat op herhaling

  • Kor Kegel
  • 16-10-2019
  • Nieuws
Boerenoogstfeest gaat op herhaling

Bezoekers krijgen uitleg over de schaapskudde die de zuidrand van Midden-Delfland in Schiedam en Vlaardingen afgraast. Foto: Jeannemieke Hectors

SCHIEDAM – Als er zelfs met slecht weer veel recreanten naar de Adrianushoeve komen, dan kun je spreken van een succesvolle formule die voor herhaling vatbaar is. “Het was nat, maar het was knus en gezellig. Wij kijken uit naar de volgende keer”, zegt Monique Ammerlaan, projectmedewerker van de agrarische natuurvereniging Vockestaert.

Ze heeft het over het Boerenoogstfeest van afgelopen zaterdag. Het evenement met muziek, streekmarkt en oude ambachten werd voor de tweede maal gehouden. “We troffen het als organisatie niet, maar we kregen een verheugend aantal bezoekers”, zegt Lisa van Uffelen, bureaumedewerkster van de Midden-Delfland Vereniging. 
Dat zo veel mensen de regen trotseerden, geeft de twee verenigingen het voorgevoel dat het de volgende keer alleen maar nog leuker kan zijn. En dan spreken we toch al van een traditie, zij het een jonge traditie.  

De Adrianushoeve aan de Woudweg 26 in Schiedam is op zondag 3 april 2016 (Lammetjesdag) door Rijkswaterstaat overgedragen aan Stichting Schaapskudde Vockestaert M-D, medeorganisator van het Boerenoogstfeest. De stichting heeft in drie jaar tijd veel aan de boerderij en de (op)stallen opgeknapt. Het is een ideale plek voor een streekmarkt, zoals Midden-Delfland overigens meer ideale plekken voor streekmarkten heeft, met name in de Zuidbuurt, Maasland, Schipluiden en Kethel.  

De streekmarkt van het Boerenoogstfeest vond plaats in de stal, zodat de bezoekers droog van al het lekkers konden genieten. Het museum op de bovenverdieping van de Adrianushoeve laat veel oude huishoudelijke en agrarische gebruiksvoorwerpen en gereedschap zien. “Een bezoek aan de stijlvol ingerichte opkamer is een stap terug in de tijd”, zegt Monique Ammerlaan. 
Kinderen genoten in de schapenschuur van het kabouterpad. Ze konden zich laten schminken. Spinners, breiers en vitters demonstreerden hun oude ambachten. Een huifkar reed heen en weer tussen de boerderij en de parkeerplaatsen om iedereen droog over te brengen. Onder de kap van de hooiberg speelde Brother Flower half-akoestische folkpop en deed het publiek mee met een sessie djembé van Bambata. 
De middag was mede mogelijk gemaakt door de gemeente Midden-Delfland, het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Stichting Loswal De Bonnen en het Fonds 1818.