Boerderijenfietsroute van 28 km zonder overlast van autoverkeer

14-06-2019 Nieuws Kor Kegel

Het boekje bij de fietsroute beschrijft details van historische boerderijen, zoals het drieluikvenster en de noklijst van Schieweg 148. Foto: Michel van Ruyven

MIDDEN-DELFLAND – Vrijwilligers van de Midden-Delfland Vereniging hebben een 28 kilometer lange fietsroute uitgestippeld langs vijftig historische boerderijen. De tocht gaat overwegend over vrij liggende fietspaden en polderweggetjes. Slechts bij het kruisen van doorgaande wegen kunnen de fietsers even hinder ondervinden van autoverkeer, maar verder is het een relaxte belevenis door de natuur en op het platteland van Midden-Delfland.  

Zaterdagochtend om elf uur wordt het eerste exemplaar van de Boerderijfietsroute gepresenteerd. De voorzitter van de vereniging, Koos Karssen, overhandigt de eerste exemplaren aan gemeentebestuurders van de omliggende gemeenten, onder wie burgemeester Edo Haan van Maassluis, de Vlaardingse wethouder Bart de Leede en de Schiedamse wethouder Jeroen Ooijevaar. Plaats van handeling is bij de Wijnboerderij aan de Zuidbuurt 40 in Vlaardingen.  

Midden-Delfland is rijk aan historische boerderijen. Ook in de stadsranden van Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Delft en Overschie vinden we er nog een aantal. In het bij de fietskaart behorende boekje worden vijftig van die boerderijen kort beschreven. Ook worden interessante details beschreven, zoals karnhuisjes, windveren, korfbogen en IHS-tekens. Ook komen oude gebruiken en de herkomst van namen aan bod.  

De presentatie van de boerderijenfietsroute is een van de activiteiten op de Midden-Delfland Dag. De vereniging heeft ditmaal gekozen voor één dag in plaats van twee om het voor de bezoekers beter te behappen te maken. De activiteiten spitsen zich toe op de Zuidbuurt tussen de bebouwde kommen van Vlaardingen en Maassluis en bij de Levende Buitenplaats van Op Hodenpijl aan de Rijksstraatweg 20-22 in Schipluiden. Na de opening is er morgen op de Wijnboerderij van alles te doen, zoals een wijnproeverij en een tekenwedstrijd.  Bezoekers kunnen de zeepkist Blankenburgtunnel op en luisteren naar het kinderkoor Villa Voice, Niec van der Burgh, akKOORd en aan het eind van het middagprogramma de Franse chansons van Patrice en Suzanne.  

Vlakbij staan de deuren open van Hoeve Avondrust, werkboerderij Nooitgedacht, Galerie van B, Jan Huygen in de Ton en Voedselbos Vlaardingen. Zij organiseren rondleidingen, demonstraties schapen drijven en quilten), workshops wildplukken en koken, bijenhotel bouwen en vogelhuisje maken met de boswachter van Staatsbosbeheer. Er is een lezing van boerderijkenner Frits van Ooststroom en de fototententoonstelling 'De Vlaardingse Zuidbuurt als groene binnentuin' en oook hier zal levende muziek klinken. Aan de Maassluisse kant van de Zuidbuurt houdt de Karspershoeve de jaarlijkse braderie, maar deze staat los van de organisatie van de Midden-Delfland Dag. .

Aan de Tramkade en Rijksstraatweg in Schipluiden heten keramiste Tineke van Gils, Honey Highway BIJenfarm, hoveniersbedrijf P. van der Eijk, Santhee, bezoekerscentrum Midden-Delfland en Op Hodenpijl een ieder welkom met een slowfoodmarkt, een fototentoonstelling over historische boerderijen, een stiltewandeling en workshops vogelfluitjes maken en bijenkorf vlechten. Er is informatie over duurzaam tuinieren. Verder is er volop muziek. Bij de stands van de Midden-Delfland Vereniging liggen handige (gratis) fiets-, vaar- en wandelkaarten, waaronder de Boerderijenfietsroute, en andere uitgaven zoals het in maart verschenen boek ‘Polderen over de A4 in Midden-Delfland’.

Zeker bij mooi weer is er veel te beleven aan natuurschoon en landschappelijke waarden en cultuurhistorisch erfgoed. En op allerlei plekken zijn streekproducten verkrijgbaar. 
Alle informatie is te vinden op de speciale website: www.middendelflanddag.nl  

Aangeraden wordt om op de fiets of wandelend te komen. Parkeren in de Zuidbuurt kan beperkt bij de Krabbeplas, parkeren in Schipluiden kan aan de Tiendweg en tot vier uur morgenmiddag beperkt bij Op Hodenpijl (aan de Tramkade is het verboden te parkeren). De locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, zie www.ov9292.nl

De Midden-Delfland dankt het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., het Fonds 1818, Loswal de Bonnen, de gemeenten Midden-Delfland en Maassluis en het recreatieschap Midden-Delfland voor hun bijdragen aan deze dag.