Bodycams voor toezichthouders | Schiedam24

Bodycams voor toezichthouders

20-12-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM – De toezichthouders worden uitgerust met bodycams. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders gisteren besloten. Bodycams zijn camera’s die politieagenten en andere opsporingsambtenaren gebruiken om de interactie met burgers vast te leggen. De videocamera’s worden gedragen op de borst, een schouder of de helm.

Als burgers weten dat ze gefilmd worden, beïnvloedt dat hun gedrag. De medewerkers van het team Toezicht & Handhaving ondervinden vaak beledigende en agressieve opmerkingen van het publiek. Mogelijk helpen de bodycams om aangesproken burgers te kalmeren. Dat was in 2010 de verwachting van de rijksoverheid toen de politie op grote schaal bodycams kreeg om geweld tegen agenten tegen te gaan. In 2014 kreeg het gebruik van de bodycam opnieuw een impuls toen de Amerikaanse president Barack Obama vijftigduizend stuks liet aanschaffen na conflicten tussen politie en burgerij.

Het Schiedamse gemeentebestuur koppelt aan de uitrusting met bodycams een protocol over het gebruik, want uit allerlei onderzoek blijkt dat het van belang is wanneer en onder welke omstandigheden de camera’s mogen worden ingeschakeld. Over een jaar wil het college van B&W het gebruik ervan evalueren.

Gerelateerd
Reacties