Categorieën

Service

Bloemen gelegd bij monument slachtoffers van treinramp

Bloemen gelegd bij monument slachtoffers van treinramp
Nieuws

Bloemen gelegd bij monument slachtoffers van treinramp

  • Kor Kegel
  • 04-05-2021
  • Nieuws
Bloemen gelegd bij monument slachtoffers van treinramp

Jannet Tillemans verkent de omgeving, terwijl de anderen de bloemen aan het monument bevestigen; foto: Wia Wilbrink


SCHIEDAM – Twee nabestaanden en een hulpverlener hebben vandaag bloemen opgehangen aan het monument ter herdenking van de slachtoffers van de treinramp in Schiedam op dinsdag 4 mei 1976. 

Het monument is twee jaar geleden bevestigd bij station Nieuwland. De treinramp vond plaats op het spoor tussen het toen net een jaar oude station Nieuwland en station Rotterdam/Schiedam-Centrum, ter hoogte van de Johan de Wittsingel. De boottrein uit Hoek van Holland, op weg naar München, botste om 7.54 uur frontaal op de stoptrein van Rotterdam naar Hoek van Holland. Er kwamen 24 mensen om, er waren vijf zwaargewonden en tientallen lichtgewonden.  

Politieman Chiel Wilbrink was een van de hulpverleners bij de ramp. Wat hij zag raakte hem zo dat hij lange tijd nadien geen ambulance kon horen zonder dat de tranen in zijn ogen sprongen. Hij publiceerde later boeken over zijn tijd bij de Schiedamse politie en behandelt daarin ook de treinramp van 1976. 

Vandaag was hij er met zijn vrouw Wia bij, toen twee nabestaanden van de slachtoffers, Jannet en Simon, bij het monument kwamen om bloemen te plaatsen. Het was een sobere herdenking, exact 45 jaar na dato, en nadrukkelijk op een ander tijdstip dan de traditionele Dodenherdenking op 4 mei. 

Wia Wilbrink was ten tijde van de ramp hoogzwanger. Een maand later was ze uitgerekend. Ze wilde gaan kijken, maar haar moeder verbood het bijkans, omdat de emotie te heftig zou kunnen zijn. 

Marc Vleugels, typograaf te Bleiswijk, ontwierp het monument in opdracht van de gemeente Schiedam. Hij liet het vervaardigen bij een bedrijf in roestvast staal, eveneens in Bleiswijk. Op het monument staan twee regels van de Rotterdamse dichteres Lans Stroeve:  

VERLEDEN EN TOEKOMST STAAN NIET OP ZICHZELF, 
HUN WERKELIJKHEID IS ONTLEEND AAN HET NU.