Bijzondere lichtkunst op Winterlicht

05-12-2015 Nieuws Redactie

Foto: Machteld Schoep


SCHIEDAM - Lichtkunst, muziek en vuuracts vullen komende weekend het Julianapark tijdens het lichtkunstfestival Winterlicht. Met 23 opkomende en gevestigde kunstenaars is de programmering compleet.

Drie dagen lang tonen zij hun lichtkunstobjecten, videoperformances en interactieve werken van vijf tot tien uur. De toegang is gratis.

Het thema van Winterlicht 2015 is ‘Devotie en Visioenen’. Dat thema komt zo veel mogelijk terug in de kunstwerken, zoals in ‘Verschijning’ van Aldo Hoeben. Deze kunstenaar neemt op Winterlicht beelden van de toeschouwers op met een diepte-camera en projecteert die vervolgens van zes kanten in een kolom rook. De toeschouwer krijgt zo een holografisch beeld van zichzelf te zien, zwevend in de rook.

Winterlicht heeft twee buitenlandse kunstenaars aangetrokken. De Belg Mark Swysen toont een doorkijk-kapel van spiegelende platen, die bewegen in de wind. Daarbinnen is een lichtsculptuur te ontwaren. “Een moeilijk te vatten visioen’’, noemt Swysen zijn werk.

Het Franse kunstenaarsduo Francine Garnier en Alain Engelaere projecteert een pad van felgekleurde visioenen in het park. Ze verbeelden daarmee de lange weg van pijn en visioenen van Liduina. Zij was de inspiratiebron voor het thema Devotie en Visioenen. De projecties reageren op de bijbehorende muziek en nemen de bezoeker mee langs het hele pad.

Naast de lichtkunstobjecten zorgt wereldmuziekfestival Verueño tijdens Winterlicht voor optredens van artiesten met muziek en vuuracts in de centrale koepel van het park. Ook in de stad zullen er verschillende projecten te zien zijn, zoals in het Lentiz College, het Stadskantoor en de Liduinastraat.

De opening Van Winterlicht vindt plaats komende donderdag, vanaf kwart voor zes, bij de hoofdingang van het Julianpark.Gerelateerd