Categorieën

Service

Bijna zeventig procent minder verkeer op vliegveld Rotterdam

Bijna zeventig procent minder verkeer op vliegveld Rotterdam
Nieuws

Bijna zeventig procent minder verkeer op vliegveld Rotterdam

  • Redactie
  • 01-02-2021
  • Nieuws
Bijna zeventig procent minder verkeer op vliegveld Rotterdam

SCHIEDAM - Het aantal vluchten van en naar het vliegveld in Rotterdam daalde afgelopen jaar met 68,8 procent.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Relatief nog meer daalde het aantal passagiers van en naar 'Zestienhoven': het aantal mensen dat er landde of vertrok was in 2020 76,6 procent minder dan in 2019. Toch nog bijna 490.000 passagiers werden er op de luchthaven geteld.

De terugloop in Rotterdam was groter dan in Amsterdam, waar 70,9 procent minder passagiers werd geteld, en 58 procent minder vluchten vertrokken of aankwamen. Op het vliegveld in Eindhoven, het op een na grootste van het land, kwamen bijna 69 procent minder mensen langs en ruim 56 procent minder vliegtuigen.

Afgelopen jaar reisden 23,6 miljoen passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. In 2019 waren dat er 81,2 miljoen. In het vierde kwartaal van 2020 vlogen er 3,6 miljoen reizigers, een afname van 81,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. De hoeveelheid vervoerde goederen door de lucht nam in 2020 af, terwijl het aantal vrachtvluchten juist toenam. Het totaal aantal vluchten in 2020 was met 258 duizend ruim de helft lager dan een jaar eerder.

Op Zestienhoven was het afgelopen jaar vooral druk met vluchten van de traumahelikopter en van de helikopters van de politie. Tegenover ruim zestienduizend vliegbewegingen waarbij van het ene vliegveld naar het andere werd gevlogen, stonden bijna 22,5 duizend vluchten waarbij werd opgestegen en geland in Rotterdam. Dat zijn met name de vluchten voor politie en het traumateam. In 2020 was Zestienhoven begin- of eindpunt van 6337 'commerciële' vluchten.

Het aantal passagiers in Rotterdam liep tegen het eind van het jaar weer sterk terug: waren er in juli nog bijna 78,5 duizend passagiers, in november en december daalde dat naar maandaantallen tussen de vier- en vijfduizend.