Bijenbaan keert terug

17-07-2018 Nieuws Redactie

Foto's: Bewonersvereniging Spaland


SCHIEDAM - De Bijenbaan langs de Slimme Watering keert terug. Die garantie geven de gemeente Schiedam en Irado.

Nu het kalf verdronken is, putten betrokkenen zich uit in excuses. "De gemeente Schiedam is zeer ontsteld dat de mooie bijenbaan in Schiedam-Noord gedeeltelijk vernield is. De bijenbaan draagt bij aan groen, biodiversiteit en is de afgelopen jaren met veel enthousiasme opgebouwd samen met de Schiedamse Stadsimkers en de inwoners."

"Helaas is afgelopen week bij werkzaamheden van Irado schade ontstaan aan de bijenbaan aan de Slimme Watering in Schiedam-Noord. We betreuren dit enorm", zo stelt Irado.

Afgelopen week zijn de hagen langs de Bijenbaan - ooit aangelegd voor een toekomstige tram - geknipt. De aannemer die dit werk uitvoerde is met een tractor over de bijenbaan gereden. Hij had daar toestemming voor. "Door de hoge begroeiing heeft de machinist een aantal heestervakken over het hoofd gezien", aldus opdrachtgever Irado. "Door deze miscommunicatie zijn heesters en sommige kruidenplanten onherstelbaar beschadigd. We vinden dit ontzettend vervelend en voelen ons zeer verantwoordelijk voor de ontstane schade." Normaal gesproken worden eerst, in overleg met betrokkenen, de maaiwerkzaamheden uitgevoerd, zo stelt Irado, waarna het knippen van de hagen overzichtelijk en zonder schade uitgevoerd kan worden. Dat is dit keer anders gelopen. In de woorden van de gemeentelijke voorlichter: "Voor het knippen van de hagen langs de bijenbaan heeft Irado een onderaannemer toestemming verleend om over het gras van de bijenbaan te rijden. Door miscommunicatie is er niet om de heestervakken heen gereden, maar erover."

Irado gaat er alles aan doen om de fout recht te trekken. "In overleg met de gemeente Schiedam, wijkvereniging Spaland en de Stadsimkers gaan we er alles aan doen om de bijenbaan in ere te herstellen. Op dit moment wordt actie ondernomen voor de korte termijn, en ook voor de lange termijn." Op dit moment wordt de bijenbaan met rust gelaten, aldus Irado, zodat het zaad dat gevallen is zijn werking kan doen. "Ondertussen zijn we in gesprek met alle betrokkenen om de herstelwerkzaamheden kort te sluiten. Binnenkort zal waarschijnlijk worden gemaaid, de beschadigde heesters worden geruimd en de kruidenplanten worden hersteld. In het najaar worden op de bijenbaan weer nieuwe heesters gepland, zodat de plantenvakken weer volop kunnen bloeien in het volgend seizoen."

Verantwoordelijk wethouder Jeroen Ooijevaar reageert met oog op de toekomst: "Ik verkondig overal dat Schiedam een slag gaat slaan in biodiversiteit. Blijkbaar moeten we ook nog een slag slaan in biosensitiviteit."


Gerelateerd