Bieb in Korenbeurs oogt als orangerie

06-06-2015 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Sinds tien uur vanochtend is de Schiedamse bibliotheek in de Korenbeurs. Maar wie de schuifdeuren van het monumentale pand (eind achttiende eeuws) doorgaat, moet even goed kijken om te beseffen in een bieb te zijn aanbeland. De foto's spreken boekdelen.

De begane grond van de nieuwe bibliotheek heeft het aanzien van een plantentuin, een orangerie. “Dat past heel goed in het karakter van het pand”, zegt mede-architect Gideon Peele. De tijd waarin de Korenbeurs als handelsplaats voor de jeneverindustrie werd gebouwd, was ook de tijd (Lodewijk XVI) waarin de orangerieën opgeld deden. Sinds bijna een eeuw heeft het pand een glazen dak, wat vandaag een heerlijk zonnige sfeer geeft.

Jan David Hanrath, de architect die met zijn visie-ontwerp de selectie voor het verbouwen van het complex won, werkte bij de inrichting van de vloer nauw samen met groendeskundige Huib Sneep. Er is gekozen voor tropische planten, die niet gewend zijn door de kou hun blad te laten vallen en die hun bloesem niet te zeer verstuiven.

De architecten hebben zich ingezet om met hun ontwerp het pand 'terug te geven aan de Schiedammers', aldus Peele. Belangrijke elementen daarin zijn de trap naar de verdieping, nog steeds smal maar met een brede opgang, die uitnodigt om te betreden. Ook de lift, eveneens klein en heel onopvallend weggewerkt in het pand, draagt bij aan een ruime toegankelijkheid. Lift en schuifdeuren vroegen overigens wel om een speciale aanpak, gezien de staat van verzakking ('zeventig centimeter tussen de ene punt en de andere'); de deuren werden ingezet door een jachtbouwer, die immers ervaring heeft met ruwe baren en hellende vlakken.

Met de inrichting hebben de ontwerpers beoogd het onderscheid tussen het klassieke pand en de nieuwe elementen duidelijk te houden, door bijvoorbeeld lichte kleuren te gebruiken voor de rekken waar de boeken in te vinden zijn, tegen de donkerder achtergrond van het gebouw. De rekken zijn van een soort karton, gebruikt in de verpakkingsindustrie. Ze zijn makkelijk van functionaliteit te veranderen en dito te groeperen.

Schiedammers kunnen in het oudenieuwe pand over twee verdiepingen hun boeken uitzoeken, maar ook terecht voor het lezen van tijdschriften, het drinken van een kop koffie, het volgen van een cursus of een goed gesprek met de boekenclub.

Met de bieb heeft de Korenbeurs eindelijk de langverwachte permanente gebruiker gekregen waarnaar zo lang werd gezocht. De bibliotheek boekt met de verhuizing een forse besparing aan huur, maar tegelijkertijd komt het nu voormalige biebonderkomen op het Stadserf leeg te staan.

Aan volume doet de bibliotheek een stapje terug, maar dat is volgens bieb-nestor Jan van Bergen en Henegouwen geen punt. Dankzij moderne besteltechnieken is een boek dat ontbreekt snel besteld; verder heeft de bibliotheek Schiedam de afgelopen jaren ook de slag gemaakt naar dependances in wijkcentra en scholen.

Bekijk de foto's


Gerelateerd