Bestuurster Franciscus: 'Versoepelingen onverantwoord'

20-04-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – “Ik denk dat het een risicovolle gok is.” Dat zegt Marjolein Tasche, bestuursvoorzitter van het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Zij was vanavond te gast in het tv-programma De Vooravond om haar mening te geven over het kabinetsbesluit om versoepelingen van de Coronamaatregelen door te voeren.

“Het komt voor mij als heel onverantwoord over. De brede maatschappelijke discussie die maakt dan toch de boventoon. Maar ik denk dat het ook breed maatschappelijk verantwoord is dat de zorg toegankelijk blijft en dat staat echt onder druk”, aldus Tasche.

Zij schetst de situatie vandaag in het ziekenhuis. “Daar word je niet vrolijk van. Ambulances bleven komen. De IC-noodbedden zijn bezet. Acute patiënten die te beademen zijn, worden op de Spoedeisende Hulp opgevangen, wachtend op een helikopter die de patiënt ergens anders heen gaat brengen.” En die situatie is niet slechts typerend voor die in het Franciscus, aldus de bestuurster.

Die situatie vergt veel van het personeel. “Die gaan maar door en gaan maar door. Zo zijn de collega’s. Maar die lopen op hun tandvlees. Weer opschalen van de zorg maakt dat mensen van de operatiekamers nog meer moeten komen helpen. Dat je constant werkt met mensen die je eigenlijk niet kent. Dat we het aantal experts moeten verdunnen op het aantal bedden.” Dus dat een IC-verpleegkundige of -arts meer patiënten onder zijn of haar hoede heeft. En de grootste druk komt volgens Tasche van de wetenschap dat er hele moeilijke knopen moeten worden doorgehakt. “We zitten vol. Stel er komt nog een acute patiënt bij. Waar laten we die dan? Dat geeft een steen op je hart.” In het uiterste geval moet er tussen patiënten geloot worden (als er medisch gesproken tussen hen geen verschillen zijn), de zogenaamde Code Zwart-situatie.

Mark Rutte sprak vanavond over een plateau in het aantal ziekenhuisopnames en modellen van het RIVM die hem de overtuiging gaven dat versoepelingen mogelijk zijn. Tasche: “Ik heb dat plateau nog nooit gezien. Dat zijn vijf dagen waarop het minder meer was. Vandaag waren de cijfers weer hoger dan ooit.”

Volgens de premier zeggen de modellen nu dat als de versoepelingen ingaan, over een week, het aantal nieuwe besmettingen gaat afnemen. Tasche: “We hebben meerdere modellen gehad. Het OMT heeft geadviseerd: ‘zullen we even kijken of het model waarheid wordt’.” Dat lijkt haar een goede werkwijze.Gerelateerd