Bestemmingsplan aangepast voor bouwplan Let's Go West

25-11-2018 Nieuws Kor Kegel

Let's Go West is een opzienbarend bouwplan

SCHIEDAM – Tot de Kerst kan een ieder zienswijzen indienen over het ontwerp-bestemmingsplan Toernooiveld, dat de bouw mogelijk moet maken van twee woontorens aan de Vlaardingerdijk. 
In het bestemmingsplan Schiedam-West in 2012 werd al rekening gehouden met dit bijzondere project, Let’s Go West, ontwikkeld door The World is Our Home (WOH), een initiatief van Michiel Versteegh, Annemarie Sour, Karel Sant en Carol Hol. Het gaat om twee woontorens van 51 en 36 meter hoog, met niet alleen dertig koopappartementen op de bovenste drie woonlagen en 119 (middel)dure huurappartementen eronder, maar ook met een brasserie, een versmarkt en fysiotherapie met allerlei sportfaciliteiten op de begane grond.  

Die commerciële ruimten waren in 2012 nog niet voorzien en daarom moest het bestemmingsplan West worden aangepast. Bovendien is de positionering van de twee woontorens iets gewijzigd, waardoor ook een strijdigheid met het bestemmingsplan ontstond. Met het vorige week ter inzage gelegde ontwerp-bestemmingsplan Toernooiveld wordt het bouwplan Let’s Go West alsnog mogelijk gemaakt. Er volgt nog een informatieavond voor de omwonenden en andere betrokkenen zoals het bedrijfsleven rond de Wiltonhaven. Na de terinzagelegging die op dinsdag 25 december verloopt, willen burgemeester en wethouders het bestemmingsplan ter vaststelling aan de gemeenteraad voorleggen.  

Niet eerder waren er in dit deel van Schiedam-West horeca- en winkelvoorzieningen. Toen het nog de Slachthuisbuurt heette, waren de bewoners aangewezen op het Rubensplein, de Rembrandtlaan en de Sint Liduinastraat. Ook sinds de nieuwbouw op het Toernooiveld – vanwege de straatnaamgeving later Distillateursbuurt genoemd – is er geen detailhandel. Woo Ping is het dichtstbijzijnde restaurant.  

De bewoners van de Distillateursbuurt wisten toen ze er kwamen wonen al dat er twee woontorens in de planning zaten. Toch was het hun goed recht om gebruik te maken van de ‘voorspraak’ en ze hebben eerder dit jaar met succes wijzigingen in het ontwerp kunnen bewerkstelligen. Er komt een extra verkeersontsluiting van de woonbuurt naar de Burgemeester Van Haarenlaan. Om de bestaande bebouwing niet in de schaduw te werpen is de positionering van de twee woontorens aangepast (betere bezonning). En aan de achterzijde wordt sterk ingezet op vergroening van de omgeving omwille van de leefbaarheid.  

WOH ontwikkelt het bijzondere wooncomplex samen met Heembouw. “De grootste kernwaarde van de locatie is dat het de schakel is tussen de stad en de haven. In Let’s Go West ontmoeten beide werelden elkaar. De scope van het concept is dan ook het spectrum tussen lokaal en internationaal: zoals senioren uit de aangrenzende wijken en mensen die werken in het maritieme cluster”, aldus Annemarie Sour, woordvoerster van WOH. 
“Een extra toegevoegde waarde is de ecologie: het ligt precies op de plek waar de groene vingers elkaar kruisen: het Volkspark en de groene wereld van het uitgestrekte achterland van Midden-Delfland verbonden door de Poldervaart. De ruimtelijke waarde is behalve het panorama op en de dynamische wereld van de haven ook de historische stad: Schiedam en Vlaardingen met hun eeuwenoude monumenten liggen op een paar minuten fietsen.​” 
“De locatie ligt om de hoek van de nieuwe A4 Amsterdam-Antwerpen, op loopafstand van metrostation Vijfsluizen en recht tegenover de zijhavens van de Nieuwe Maas. Draai je je om, dan loop je in enkele minuten naar de eeuwenoude Poldervaart.”  

Het appartementencomplex komt te staan aan de westelijke entree van Schiedam. Het wordt markante bebouwing. De woontorens worden gasloos en zullen voorzien zijn van duurzame vloerverwarming en vloerkoeling. Parkeren vindt onder het gebouw plaats in een parkeergarage waar ook de fietsenstalling is, die tevens geschikt is voor elektrische fietsen en scooters.​ 
Annemarie Sour: “Een unieke kans om tegenover de dynamische Wiltonhaven te wonen met wereldspelers als Huisman en Mammoet voor de deur en aan de andere kant de rust en de ruimte van de Middeleeuwse Poldervaart.​”  

Uit interviews, groepsgesprekken met ouderen en jongeren uit de Rotterdamse regio en de woonenquête Let’s Go West komt naar voren dat toekomstige bewoners een ruime woonkeuken willen als het centrale deel van de woning, een ‘room with a view’ (veel glas), een inpandige loggia (serre) voor het verlengen van de seizoenen en voor meer uitzicht, een duurzaam gebouw gereed voor de toekomst, ruime balkons met zit- en eetgedeelte en groen in de gevel. 
De input van de gebruikersgroepen heeft UNO Architekten slim verwerkt.