Bep van der Graaf wist alles van strips

19-01-2020 Nieuws Kor Kegel

Bep van der Graaf en de boekhandel waren - met Mar - onafscheidelijk

SCHIEDAM – Hij was Schiedams oudste winkelier. Bep van der Graaf, die deze week op 92-jarige leeftijd kwam te overlijden, vormde met zijn echtgenote Mar tot twee jaar terug zelfs het oudste ondernemerspaar van de stad. Maar Mar moest worden opgenomen in Antonius Binnenweg en sindsdien liet Bep zich in de stripwinkel aan de Korte Singelstraat 20b bijstaan door hun dochter.  

Boekhandel ’t Centrum is een begrip in Schiedam en ver daar buiten. Striptekenaars uit het hele land kwamen naar Mar en Bep omdat de twee altijd wel konden zorgen voor ontbrekende nummers in heel oude stripreeksen. Nergens meer verkrijgbare edities van Johan de Rode Ridder wist Bepj na wat belletjes tevoorschijn te toveren. Hij kon stripcollecties compleet maken zoals niemand in Nederland.  

Boven, achterin de zaak, hadden ze een spotgoedkope leesbibliotheek. En in de tussenruimte hadden Bep en Mar altijd de koffie klaar staan om met klanten te kletsen. Maar die bakken waarin je naar strips kon zoeken… duizenden mensen hebben er hun hart opgehaald.