Belang haven veel groter dan gedacht

23-12-2018 Nieuws Redactie

ROTTERDAM - Dat de haven zorgt voor economische activiteit en werkgelegenheid is bekend. Maar onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) stellen nu dat deze twee keer zo groot is dan gedacht.

Volgens de studie - in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam -  komt de toegevoegde waarde van de Rotterdamse haven uit op 45,6 miljard euro, in 2017. Dat staat gelijk aan  6,2 procent van de Nederlandse economie. Het laatste onderzoek waaruit werd geput (uit 2002)  schatte de toegevoegde waarde van de haven op 25,2 miljard euro.

‘Het Rotterdam Effect’, zoals het rapport heet, is een reactie op het loslaten van het 'mainportbeleid' door de rijksoverheid. In die context wordt ook een betekenis van de mainports Rotterdam en ook Schiphol betwist. In het onderzoek is ook gekeken naar de indirecte opbrengsten van de haven, denk aan wederuitvoer via logistiek en distributie.

Allard Castelein, directeur van het havenbedrijf, is blij met het rapport. “Dit wetenschappelijke onderzoek bewijst de enorme betekenis van de Rotterdamse haven voor de groei van de Nederlandse economie. Bovendien toont het rapport aan dat het toekomstig verdienvermogen van de haven robuuste groeimogelijkheden heeft”, aldus Castelein.


Gerelateerd