Bekerteam HZP Schiedam door naar finale

17-03-2016 Nieuws Redactie

Kapitonenko (m) en Juijn (r)

SCHAKEN - Het bekerteam van de schakers van HZP Schiedam speelde deze week tegen de schakers van Shah Mata, met als inzet een plaats in de finale van de RSB-beker..

Teamleider Aad Juijn moest improviseren met zijn team. De sterke Fide-meester John van Baarle moest wegens griep afzeggen en David van der Mast ontbrak wegens droeve familieomstandigheden. Juijn zag zich genoodzaakt om zelf in te vallen en Theo van Zessen (voorzitter) mocht ook aan de bak.

De schakers uit Rotterdam-Zuid openden de score. Aan bord vier zag Van Zessen een combinatie over het hoofd waardoor hij twee pionnen moest inleveren: 0-1. Aan bord twee wist teamleider Juijn met hulp van zijn tegenstander een fikse koningsaanval op te zetten, dit leidde uiteindelijk tot winst van de dame en daarmee de partij, 1-1. Aan bord drie zette Daniël van Loenen zijn tegenstander onder druk, deze reageerde met een paardoffer, en daarna nog een. Het tweede paard slaan zou hebben geleid tot eeuwig schaak met de dame (remise). Dat gebeurde dus niet, er kwam vervolgens een toreneindspel op het bord dat knap door Van Loenen werd gewonnen, 2-1. Aan bord één leek Alex Kapitonenko goed op weg naar remise; in tijdnood ging het echter nog mis en dat was dus 2-2.

Bij een gelijkspel is het protocol dat dezelfde spelers nogmaals tegen elkaar spelen, maar nu met slechts vijf minuten bedenktijd voor ieder (snelschaken). Wie de eerste partij wit had, krijgt nu zwart en andersom. Een zeer spannende fase brak nu aan. Kapitonenko had duidelijk zijn avond niet, en ging er wederom af (0-1). Teamleider Juijn zette de zaak weer recht en won in het eindspel, 1-1. De voorsprong werd door de winst van voorzitter Van Zessen aangetekend: 2-1. De eindscore werd bepaald door Van Loenen, die voor de 3-1 winst zorgde. De schakers uit de Gorzen kunnen nu geschiedenis schrijven door de RSB-beker binnen te halen. Eerst moet dan nog wel ‘even’ worden afgerekend met het bekerteam van de oudste schaakvereniging van Nederland, namelijk Messemaker 1847 uit Gouda.

 Gerelateerd