Categorieën

Service

Be Solar verhuist, want groeit fors

Be Solar verhuist, want groeit fors
Nieuws

Be Solar verhuist, want groeit fors

  • Redactie
  • 12-07-2018
  • Nieuws
Be Solar verhuist, want groeit fors

Van der LInden (r) en Klaassen: zo leggen we er iedere week driehonderd op de daken in de regio

SCHIEDAM – Mannen en vrouwen die een beetje technisch plezier hebben, geen hoogtevrees kennen en goed in een team werken kunnen zich per direct melden bij Bram Klaassen. Hij zoekt met zijn bedrijf Be Solar elektrotechnici en dakwerkers; en wie zich nog niet zo'n professional waant, maar een baan in een dergelijke functie wel ambieert...? “Nu, die leiden we zelf op.”

Be Solar is installateur van zonnesystemen en groeit als kool. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat het bedrijf is verhuisd naar een nieuw en groter onderkomen. Het blijft wel Kethel trouw, want de verhuiszing kon te voet: van de Olivier van Noortstraat naar de Cornelis Houtmanstraat. Steeds op Kethelvaart en steeds op huisnummer 9.

Morgen verwelkomen de ondernemers Bram Klaassen en Wybren van der Linden hun relaties bij de formele opening van het pand.

Be Solar zit zo verlegen om personeel omdat de beschikbaarheid van mensen de factor is die de groei van het bedrijf momenteel bepaalt. Klanten zijn er namelijk te over. Hun wachttijd kan oplopen tot een half jaar. “Tot oktober zit de planning vol”, aldus Klaassen, die dat liever anders ziet.

Zonnepanelen zijn gewild. Be Solar legt er wekelijks zo'n driehonderd op zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen en appartementen. Het bedrijf installeerde in Schiedam het zonnedak op het Wennekerpand, het eerste project voor collectieve energie-opwekking van het Schiedams Energiecollectief / Energiek Schiedam. Andere opdrachtgevers zijn Zonneplan, Ikea en Eneco.

Het bedrijf is sinds 2010 actief, toen Van der Linden en Klaassen, die al langer samenwerkten in de aannemerij en elektrotechniek, besloten hun samenwerking ook formeel vorm te geven en zonnepanelen te gaan installeren. Dat werk liep zo voorspoedig dat ze in 2015 besloten zich volledig toe te leggen op zonnepanelen. “In 2010 deden we nog maar één dak per maand.”

Nu kent het bedrijf veertien medewerkers, waarvan twee op kantoor en één in het magazijn. Twee werkten er tot voor kort toch nog in de bouw. De anderen zijn in teams van drie – twee dakdekkers en een elektrotechnicus – aan de slag bij de klant. “Twee per dag, gemiddeld tien panelen per dak.” Be Solar is nu dagelijks met drie teams onderweg, binnenkort worden dat er vier. “We krijgen er drie man bij, die lopen nu al mee in de opleiding. Twee van hen waren tot nu dakdekkers, die weten al hoe een dak in elkaar steekt.” De klanten zijn te vinden in een kring rond Schiedam, zeg maar de regio met Vlaardingen en Rotterdam, Delft en Spijkenisse. Handig dus, dat op twee man na alle werknemers Schiedammers zijn.

Klaassen denkt met nog twee ploegen er bij de optimale grootte voor zijn bedrijf te bereiken. Als het zo ver is zal Be Solar zich ook bezighouden met de installatie van warmtepompen en zonnecollectoren voor warm water, zo stelt hij. Momenteel heeft het bedrijf een testopstelling staan voor collectoren. “Er zijn zo veel nieuwe systemen op markt dat we nog even wachten welk systeem zich het best weet te bewijzen. En we ondervinden zelf wat het beste werkt. Ik wil niets verkopen waar ik niet honderd procent achter kan staan.”

Volgens Klaassen maken veel particulieren, VvE's en overheden zich druk om het verduurzamen van de energievoorziening. Niet de markt, maar vooral de technische capaciteit om die opgewerkte energie te behappen lijkt de voornaamste begrenzing te vormen voor verdere groei van de werkzaamheden. Veel hangt af van de realisatie van het zogenaamde smart grid, aldus Klaassen. Dat is een netwerk waarin energieverbruikers en -opwekkers van elkaar weten wat de energiebehoefte is en welk aanbod er komt. Zo kan door middel van intelligente uitwisseling (en opslag) van stroom naar de beste, meest energiezuinige of goedkoopste oplossing worden toegewerkt. Klaassen legt uit: “De tijd zal komen dat de accu van de elektrische auto de buffer is voor de energiebehoefte van een huishouden in de nacht.”

In het nieuwe onderkomen aan de Cornelis Houtmanstraat is meer ruimte om die klanten te bedienen: gelegenheid voor opslag in het magazijn, gelegenheid om klanten te ontvangen en een verblijfsruimte met biljart voor het personeel, om te lunchen of te relaxen na een dag hard werken.

Morgen is het pand van Be Solar tussen drie en vijf voor geïnteresseerden te bezichtigen, daarna is er receptie.